Startsida Webbkarta Om FRI Vad är en sekt? Om olika rörelser    Kontakt/Hjälp


        Nyheter
UPPROP
Europarådets kritik
Om mardrömmar
Ny litteratur
2015 års utmärkelse

Se även Media


    Ständigt aktuellt
Se upp!
Råd till anhöriga
Yttrandefrihet
Tankefrihet
Hjälpkällan
Norsk rapport del 1
Norsk rapport del 2
Film om sekter
Globalt
Sektsjälvmord - kan det  hända här?
Sektpositiva akademiker
Oseriös utbildning
 och behandling

Notiser      Samhället

Riksdagsmotioner
SOU 1998:113
Terrordåd
Samhällets agerande
Barn i sekter
Children in cults
Ny skollag 1 aug 2010
Friskolor
Skolhälsovård
SEKTSJUKA    Mer information
Debatter/Konferenser
Utbildning/Föreläsningar
Litteratur

Bra länkar      
 Media/Arkiv

Media 2014
Media 2013

Media 2012
Media 2011
Media 2010
Media 2009
Media 2008
Media 2007
Media 2006

Arkiv

 


AUM (numera ALEPH)  

För dem som 1995 kanske var för unga för att komma ihåg eller förstå vad som då hände i Japan ges här en resumé av bakgrunden till Tokyo-katastrofen, då 12 personer dog och tusentals personer skadades svårt då den japanska sekten Aum Shinrikyo släppte ut saringas i Tokyos tunnelbana.

Aum-sekten grundades och leddes av japanen Shoko Asahara och började som en yoga-förening.

Redan 1989 bad 23 japanska familjer en advokat om hjälp för att finna sina barn, som hade gått med i Aum-sekten och sedan försvunnit. Polisen bedömde saken som ett familjeproblem och gjorde inga efterforskningar. Efter att advokaten kritiserat Aum i radion, spred sektmedlemmar flygblad utanför hans hem med anklagelser om religiös förföljelse. Eftersom advokaten inte upphörde med kritiken mördades hela hans familj. Kropparna forslades bort och bl a drogs tänderna ut och finfördelades, så att identifieringen försvårades.

1994 kom en andra varning. Tre domare, som förväntades döma mot Aum-sekten i en markdispyt, utsattes för en sarin-attack. På grund av att vinden kantrade, överlevde domarna, men i stället dog sju andra personer i närheten och 200 skadades. Polisen kopplade inte ihop attacken med Aum.

Inte förrän sektledaren häktades för massmordet i Tokyo bekräftades att sekten låg bakom även dessa båda brott.

Om ansvariga myndigheter hade studerat sektens egen litteratur hade katastrofen i Tokyo 1995 kanske kunnat undvikas. Shoko Asahara påstår där att han är Kristus och Buddha. Hans avsikt är att påskynda Armageddon, den sista bataljen som skall förstöra den existerande världen och införa det nya kungariket Aum.

En månad innan Tokyo-attacken visste UNADFI (FRI:s motsvarighet i Frankrike) att Aum hade kemiska vapen. Och i Japan, Frankrike, Tyskland, USA och Ryssland fanns redan tusentals anhängare till sekten. Men ingen i ansvarig ställning uppmärksammade farorna. Därför dödades 12 människor och skadades tusentals när sekten släppte ut saringas i Tokyos tunnelbana. Hela världen skakades av detta terroristdåd.

Dådet aktiverade äntligen japanska myndigheter. Polisen gjorde razzior i Aum-byggnader och bl a beslagtogs hundratals videofilmer där Shoko Asahara förespråkar mord som religiös tro. Parlamentet övervägde nya lagar som skulle ge hårdare reglering av vissa typer av grupper. Samtidigt diskuterades hur man skulle kunna rehabilitera Aum-anhängare så de kunde komma tillbaka till samhället.


Åter till startsidan                                            Tillbaka

TERAPIFONDEN

FRI:s Terapifond har skapats för att bidra ekonomiskt till avhoppares eller uteslutnas rehabilitering.

VILL DU BLI ETT
STÖD?

BEHÖVER DU HJÄLP?

FECRIS

Läs om den europeiska organisationen för information och forskning om sekter. FECRIS har status som rådgivande organ och remissinstans i Europarådet och i FN:s ECOSOC

Se här!

Bild på "Manipulering pågår

Boken där 16 före detta sektmedlemmar berättar om sin tid i olika destruktiva rörelser.

Läs mer