Startsida Webbkarta Om FRI Vad är en sekt? Om olika rörelser    Kontakt/Hjälp


        Nyheter
UPPROP
Europarådets kritik
Om mardrömmar
Ny litteratur
2015 års utmärkelse

Se även Media


    Ständigt aktuellt
Se upp!
Råd till anhöriga
Yttrandefrihet
Tankefrihet
Hjälpkällan
Norsk rapport del 1
Norsk rapport del 2
Film om sekter
Globalt
Sektsjälvmord - kan det  hända här?
Sektpositiva akademiker
Oseriös utbildning
 och behandling

Notiser      Samhället

Riksdagsmotioner
SOU 1998:113
Terrordåd
Samhällets agerande
Barn i sekter
Children in cults
Ny skollag 1 aug 2010
Friskolor
Skolhälsovård
SEKTSJUKA    Mer information
Debatter/Konferenser
Utbildning/Föreläsningar
Litteratur

Bra länkar      
 Media/Arkiv

Media 2014
Media 2013

Media 2012
Media 2011
Media 2010
Media 2009
Media 2008
Media 2007
Media 2006

Arkiv

 


BROTTSLIG MANIPULATION MED MYSTIK  

- Elsa Magnusson, journalist, berättar om sin erfarenhet av NLP

Jag har haft sömnproblem i många år och prövat olika terapier utan resultat. Efter ett tips från en sjukgymnast som fått bra resultat med hjälp av hypnos, började jag leta på nätet. Jag hittade en helgkurs, där en man presenterade sig som "coach som arbetar med NLP". Han sa sig kunna erbjuda "en generalmetod för att lösa problem, som t ex ätstörningar, sömnproblem, fobier med mera" med hjälp av hypnos. Kursen kostade 4.000 kr plus moms.

Jag gick kursen, som leddes av en man i 30-35-årsåldern; jag kallar honom M. Jag tyckte att M var våldsamt pretentiös, han skröt hela tiden, med mycket jargong och massor av dåliga skämt. Jargong är för mig ett tecken på osäkerhet, och jag ville inte ha en kursledare som signalerade osäkerhet. Jag blev irriterad och ifrågasatte en hel del av det han sade, men fick inget stöd för det i gruppen. Under kursen talade M så fort att jag ofta inte hann uppfatta allt han sa. När jag påpekade det fick jag höra att detta var en del av pedagogiken, och M fortsatte att tala mycket fort. Det skar sig också snabbt mellan M och mig, och jag blev väldigt ledsen. Jag mådde så dåligt att jag grät helt öppet, men M valde att ignorera det. Jag ville inte gå den andra kursdagen, men övertalades av en av M:s två assistenter att fortsätta.

M behandlade flera av kursdeltagarna denna helg med hypnos och NLP, bland annat med något som han kallade "treminutersmetoden." Till exempel var det en kvinna som berättade att hon inte vågade simma på djupt vatten. Efter M:s korta behandling sade hon att hon inte var rädd för det längre. Men hur kan hon veta det, innan hon har prövat igen? undrade jag efteråt.

Jag frågade M hur många han har botat från sömnproblem. "Inte 95 % – inte 97%, utan alla som jag har behandlat har jag lyckats bota", sa han. Han sa också, att de som gått hos honom och ätit antidepressiv medicin, brukade kunna sluta med den. Allt det här verkade för bra för att vara sant – men jag anmälde mig ändå till tre privata behandlingar à 800 kr/tim. Jag ville verkligen tro på det här.

De enskilda behandlingarna kändes bra allra först. Hypnos i sig är inget mystiskt och konstigt, utan en behaglig form av djupavslappning, där man är medveten hela tiden. Men – morgonen efter den tredje behandlingen, då M sade att jag var färdig, vaknade jag med en ångest som var fruktansvärd. I princip stod jag i badrummet och skakade och ropade på mamma, som är död sen många år. Och sömnproblemen fanns kvar. Jag vet inte om det var NLP och hypnosen som gjorde att jag blev sämre. Kanske var det en slump att det hände just då, eller så hade M med sin behandling löst upp en knut i mig, som jag faktiskt behövde ha som försvar mot den djupare ångest som skapade sömnproblemen.

Jag blev väldigt arg efteråt och kände mig lurad. Jag framförde min kritik till M som svarade: "Du sade ju att du har sömnproblem, inte att du har ångest!" Men – sömnproblem orsakas ju ofta av ångest! Jag tog reda på mer om NLP och hypnos, och hittade på nätet massor med personer och företag som erbjuder liknande behandlingar som M. Jag tog också reda på en del om utbildningarna till NLP-coach. Det visade sig att de är från några dagar till några veckor långa – att jämföra med en psykoterapeut som först har t ex fem års högskoleutbildning till psykolog och därefter tre års vidareutbildning i psykoterapi.

Jag vet också att en professionell terapeut aldrig skulle bete sig så som M gjorde. En legitimerad psykoterapeut drar inte igång så allvarliga processer utan att kunna ta hand om de reaktioner som patienten kan få. En professionell terapeut skulle heller aldrig lova sådana snabba och säkra resultat som M gjorde.

Enligt Socialstyrelsen, som jag bland annat kontaktade, är det olagligt att behandla med hypnos för den som inte är legitimerad inom sjukvården, ett brott mot kvacksalverilagen. Jag gjorde en polisanmälan men polisen svarade "ej brott". Jag tog också kontakt med Konsumentverket eftersom M lovade i sin kursannons att på två dagar lära ut en "generallösning för att lösa problem", ett löfte han omöjligt kan hålla; någon sådan universalmetod finns inte. Men Konsumentverket gick inte heller vidare med frågan. Som konsument av denna oseriösa behandling är man ganska rättslös. En lag som reglerar otillbörlig påverkan finns inte i Sverige. Men jag krävde och fick tillbaka alla pengar jag hade betalat till M.

Läs också under Riksdagsmotioner om Barbro Westerholms motion om en modernisering av kvacksalverilagen (fp 1416).

Åter till startsidan                                            Tillbaka

TERAPIFONDEN

FRI:s Terapifond har skapats för att bidra ekonomiskt till avhoppares eller uteslutnas rehabilitering.

VILL DU BLI ETT
STÖD?

BEHÖVER DU HJÄLP?

FECRIS

Läs om den europeiska organisationen för information och forskning om sekter. FECRIS har status som rådgivande organ och remissinstans i Europarådet och i FN:s ECOSOC

Se här!

Bild på "Manipulering pågår

Boken där 16 före detta sektmedlemmar berättar om sin tid i olika destruktiva rörelser.

Läs mer