Startsida Webbkarta Om FRI Vad är en sekt? Om olika rörelser    Kontakt/Hjälp


        Nyheter
UPPROP
Europarådets kritik
Om mardrömmar
Ny litteratur
2015 års utmärkelse

Se även Media


    Ständigt aktuellt
Se upp!
Råd till anhöriga
Yttrandefrihet
Tankefrihet
Hjälpkällan
Norsk rapport del 1
Norsk rapport del 2
Film om sekter
Globalt
Sektsjälvmord - kan det  hända här?
Sektpositiva akademiker
Oseriös utbildning
 och behandling

Notiser      Samhället

Riksdagsmotioner
SOU 1998:113
Terrordåd
Samhällets agerande
Barn i sekter
Children in cults
Ny skollag 1 aug 2010
Friskolor
Skolhälsovård
SEKTSJUKA    Mer information
Debatter/Konferenser
Utbildning/Föreläsningar
Litteratur

Bra länkar      
 Media/Arkiv

Media 2014
Media 2013

Media 2012
Media 2011
Media 2010
Media 2009
Media 2008
Media 2007
Media 2006

Arkiv

 


UFF TILLBAKA I NY KOSTYM  

I samband med UFF-skandalen 2001 avslöjade t ex Dagens Nyheter att klädinsamlingen handlade om att samla in pengar till Tvindrörelsen. Pengar som sedan gick direkt till ledaren Amdi Petersens privata konto.

Sedan dess har UFF legat lågt. Och redan 2003 ändrade man namnet i Sverige till Biståndsföreningen Humana Sverige. Namnet Humana hade då redan använts i de flesta andra länder sedan många år. De gula UFF-lådorna som varit spridda över hela Sverige har nu successivt bytts ut mot nymålade gröna lådor, möjligen för att låta påskina att de tillhör kommunens återvinningsprojekt. Texten på lådorna är också ny. Med stora vita bokstäver står "Kläder skapar utveckling" och namnet UFF är utbytt mot HUMANA. Svenskarna ska alltså förledas tro att "Biståndsföreningen HUMANA Sverige" är någonting nytt och inte har med UFF att göra. Så är alltså inte fallet.

Trond Narvestad var tidigare vice ordförande i UFF. På den tiden förnekade han kopplingarna mellan UFF och Tvindrörelsen. Idag förklarar han att skolorna som Humana använder sig av för att utbilda volontärer, är Tvindskolor, dvs skolor som grundades av Lärargruppen - den innersta kretsen av Tvindrörelsen. Narvestad är själv medlem i Lärargruppen, något som han i samband med UFF-skandalen förnekade. I en intervju i Dagen i augusti 2006 säger han "...Kanske hade man en del extrema åsikter på 1960- och 70-talet, men nu är det annorlunda."

Sådana påståenden är välbekanta för FRI - ett av standardsvaren från de flesta manipulativa rörelser som utsatts för kritik. Men någon koppling till verkligheten existerar inte - varken när det gäller Tvindrörelsen eller någon annan manipulativ rörelse. Man upphör en kort tid med det som kritiserats, men när det inte stormar längre återgår allt till det gamla igen. Så vi får räkna med att Humana nu hjälper Tvindrörelsens ledare att bygga upp ett nytt imperium. Med hjälp av klädinsamling och försäljning kommer många miljoner in, som kan användas till inköp av nya egendomar och lyxlägenheter för ledarna.

Spanien - Om Humana People to People, som också hör till Tvind-imperiet, skriver International Humana Alert den 17/1-06 att de har fixat avtal med fotbollsklubbarna Real Madrid och Barcelona. Humana har nu anställt Samuel Eto’o från Kamerun som ska verka för en utställning av afrikansk konst i Spanien “Zimbabwean Master Sculptors“.

Tvind äger stora lantegendomar i Zimbabwe. 2006 hade Mugabe nationaliserat alla vita människors egendom men inte Tvinds egendomar. Tvind påstår att inkomsterna helt och hållet används för skolor och barnhem i Afrika, men enligt myndigheter och avhoppare går det mesta i deras egen ficka och Tvinds grundare är ju åtalad för bedrägeri.

Åter till startsidan                                            Tillbaka

TERAPIFONDEN

FRI:s Terapifond har skapats för att bidra ekonomiskt till avhoppares eller uteslutnas rehabilitering.

VILL DU BLI ETT
STÖD?

BEHÖVER DU HJÄLP?

FECRIS

Läs om den europeiska organisationen för information och forskning om sekter. FECRIS har status som rådgivande organ och remissinstans i Europarådet och i FN:s ECOSOC

Se här!

Bild på "Manipulering pågår

Boken där 16 före detta sektmedlemmar berättar om sin tid i olika destruktiva rörelser.

Läs mer