Startsida Webbkarta Om FRI Vad är en sekt? Om olika rörelser    Kontakt/Hjälp


        Nyheter
UPPROP
Europarådets kritik
Om mardrömmar
Ny litteratur
2015 års utmärkelse

Se även Media


    Ständigt aktuellt
Se upp!
Råd till anhöriga
Yttrandefrihet
Tankefrihet
Hjälpkällan
Norsk rapport del 1
Norsk rapport del 2
Film om sekter
Globalt
Sektsjälvmord - kan det  hända här?
Sektpositiva akademiker
Oseriös utbildning
 och behandling

Notiser      Samhället

Riksdagsmotioner
SOU 1998:113
Terrordåd
Samhällets agerande
Barn i sekter
Children in cults
Ny skollag 1 aug 2010
Friskolor
Skolhälsovård
SEKTSJUKA    Mer information
Debatter/Konferenser
Utbildning/Föreläsningar
Litteratur

Bra länkar      
 Media/Arkiv

Media 2014
Media 2013

Media 2012
Media 2011
Media 2010
Media 2009
Media 2008
Media 2007
Media 2006

Arkiv

 


LANDMARK GAV UPP I SVERIGE  

Landmark Education drabbade Sverige i mitten av 80-talet och har sedan dess framgångsrikt arrangerat sk Forum-kurser, som vid varje tillfälle dragit till sig hundratals deltagare. Kurserna hölls ibland i deras egna lokaler vid Mosebacke torg i Stockholm men ofta på olika hotell. De presenterade sig som ett utbildningsföretag med kurser i personlig utveckling och ledarskap. Bakom denna profil dolde sig dock något helt annat. FRI tog emot fler och fler samtal från människor som varit på deras introduktionsmöten och mådde dåligt eller "konstigt" efteråt. Även anhöriga hörde av sig och var bekymrade. Ganska snart kunde FRI avslöja att Landmark utan tvekan hade alla kännetecken på en manipulativ rörelse. De var dessutom ganska tydliga - kurserna påminde mest om väckelsemöten, där ledarna försökte få deltagarna ur balans med avsikten att bryta ner dem, "befria" dem från sin identitet och bygga upp en ny, som bättre passade Landmarks syften. Därefter kunde indoktrineringen börja med målet att skapa lojala värvare och gratisarbetare som garanterar rörelsens tillväxt.

FRI har länge kritiserat Landmarks verksamhet som lett till åtskilliga psykiska sammanbrott och familjetragedier. Men först efter kritiska reportage i medierna föll kursanmälningarna kraftigt och företaget stängde äntligen sitt kontor i Stockholm till många människors glädje. Vi tackar särskilt de avhoppare som medverkade i TV4:s Kalla fakta i oktober 2003 med uppföljning i februari 2004, som måste ha bidragit till att ge Landmark nådastöten här i landet.

Se även vår artikel om Råd & Röns varning för dåliga kurser under Oseriös utbildning


Landmarks gamla VD jobbcoach på AF

Arbetsförmedlingen anlitar Landmarks f d VD som coach för att hjälpa arbetslösa att få jobb. Har inte Arbetsförmedlingens personalchef bättre utbildning än att man kan skriva avtal med en person med så graverande bakgrund? (Man frågar sig vilken jobbcoach Arbetsförmedlingen anlitade för att hitta sin Personalchef.)

Finns det inget regelverk som föreskriver vad som gäller för personal, som är avlönade med skattemedel? I de flesta företag är det t ex självklart att en persons bakgrund, som är påtänkt för en anställning - i synnerhet på chefsnivå - noggrant kontrolleras. Vilket självklart innebär kontroll av att personens CV är i sin ordning! Bristande kontrollrutiner är ett lindrigt uttryck för hur Arbetsförmedlingen hanterat detta. Existerar inte sådana inom offentliga sektorn?

Landmark Education är en sekt, men kallar sig ”multinationellt utbildningsföretag”. Det vet de flesta numera, liksom att många deltagare på deras kurser vittnat om psykisk tortyr, akuta psykoser och självmordsförsök. I början av 2000-talet avvecklades Landmarks svenska bolag efter massiv kritik och granskningar i massmedia.

Ett av företagen som Landmarks förre VD äger, Jobbkompaniet, har Arbetsförmedlingen tecknat tre avtal med. Men ingen vet vilka tekniker som används i företaget. Tänker Arbetsförmedlingen förmedla Landmarks tekniker vidare till andra offentliga verk och institutioner genom att rekommendera sin coach och hjälpa Landmark tillbaka till Sverige bakvägen?

Vi får hoppas att Arbetsförmedlingens brister inte leder till någon tragedi innan de åtgärdat detta misstag.


Åter till startsidan                                            Tillbaka

TERAPIFONDEN

FRI:s Terapifond har skapats för att bidra ekonomiskt till avhoppares eller uteslutnas rehabilitering.

VILL DU BLI ETT
STÖD?

BEHÖVER DU HJÄLP?

FECRIS

Läs om den europeiska organisationen för information och forskning om sekter. FECRIS har status som rådgivande organ och remissinstans i Europarådet och i FN:s ECOSOC

Se här!

Bild på "Manipulering pågår

Boken där 16 före detta sektmedlemmar berättar om sin tid i olika destruktiva rörelser.

Läs mer