Startsida Webbkarta Om FRI Vad är en sekt? Om olika rörelser    Kontakt/Hjälp


        Nyheter
UPPROP
Europarådets kritik
Om mardrömmar
Ny litteratur
2015 års utmärkelse

Se även Media


    Ständigt aktuellt
Se upp!
Råd till anhöriga
Yttrandefrihet
Tankefrihet
Hjälpkällan
Norsk rapport del 1
Norsk rapport del 2
Film om sekter
Globalt
Sektsjälvmord - kan det  hända här?
Sektpositiva akademiker
Oseriös utbildning
 och behandling

Notiser      Samhället

Riksdagsmotioner
SOU 1998:113
Terrordåd
Samhällets agerande
Barn i sekter
Children in cults
Ny skollag 1 aug 2010
Friskolor
Skolhälsovård
SEKTSJUKA    Mer information
Debatter/Konferenser
Utbildning/Föreläsningar
Litteratur

Bra länkar      
 Media/Arkiv

Media 2014
Media 2013

Media 2012
Media 2011
Media 2010
Media 2009
Media 2008
Media 2007
Media 2006

Arkiv

 


ÖVERGREPPEN MOT BARNEN I USA  

På internet rapporterade AP i mitten av 2000 att i USA hade ett 40-tal studenter vid ISKCON:s internatskolor stämt Hare Krishna på 400 miljoner dollar för åratal av barnmisshandel. Svarande var bl a 17 ledare i den styrande gruppen GBC (Governing Body Commission) samt A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada:s dödsbo. Sedan dess har enligt uppgift minst lika många till inkommit med stämningsansökningar. Stämningarna gäller våldtäkt, sexuellt utnyttjande samt fysisk och psykisk tortyr. Barn har utnyttjats sexuellt från 3 års ålder.

Målsägarnas advokat tror att mer än 1000 barn berörs, av vilka fler redan tagit livet av sig och andra blivit skadade för livet. Stämningen kommer troligen att utvidgas till att omfatta flera andra länder.

En av dem som tillbringade sin barndom i en indisk gurukula, som Hare Krishnas egna skolor kallas, påstår att hans mor förgäves försökte få hem honom. Om modern själv var ansluten till Hare Krishna, vilket är sannolikt, var nog dock detta ett önsketänkande. Prabhupadas lag är ju att barnen vid 5 års ålder skall sändas till gurukulas för att lära sig bli rena hängivna och så att föräldrarna i stället kan ägna sig åt att sälja "uppbygglig litteratur" och annat arbete.

I ett öppet brev från en annan Hare Krishna-medlem, född inom tyska ISKCON, berättar denne att han som så många andra 5-åriga barn blev sänd till Vrindavana Gurukula i Indien. Han ser sig som typfall för sådana barn som farit illa inom gurukula, och bekräftar förekomsten av alla sorters missförhållanden, såväl fysisk som psykisk misshandel. Hans sätt att ta sig därifrån var att helt sluta tala. Gurukula skickade hem honom efter ungefär ett års tystnad.

Som vuxen ställer han nu ISKCON mot väggen. Hur kan det komma sig att de inom rörelsen som avslöjats med att ofreda barn fortfarande bor hos ISKCON och får lön av dem, frågar han. Och varför har ISKCON inte ansträngt sig det minsta för att hjälpa barnen. Hur många flera skall ta sitt liv innan någon reagerar?

Den grupp avhoppare som gemensamt stämde Hare Krishna i USA lyckades få till stånd en rättegång i Dallas för att få ersättning för sina lidanden. Men rättegången lades ned på grund av att den blev för svårhanterlig i sin omfattning. Offren rekommenderades i stället att driva personliga processer på den plats där övergreppen skett och mot de enskilda personer som begått brott.

Enligt en avhoppare som till sist fick skadestånd från Hare Krishna var det dock en hel grupp som stämde sekten och fick rätt. Hare Krishna erkände misshandel, kränkningar och utnyttjande av person.

Läs mer

Åter till startsidan                                          Tillbaka

TERAPIFONDEN

FRI:s Terapifond har skapats för att bidra ekonomiskt till avhoppares eller uteslutnas rehabilitering.

VILL DU BLI ETT
STÖD?

BEHÖVER DU HJÄLP?

FECRIS

Läs om den europeiska organisationen för information och forskning om sekter. FECRIS har status som rådgivande organ och remissinstans i Europarådet och i FN:s ECOSOC

Se här!

Bild på "Manipulering pågår

Boken där 16 före detta sektmedlemmar berättar om sin tid i olika destruktiva rörelser.

Läs mer