Startsida Webbkarta Om FRI Vad är en sekt? Om olika rörelser    Kontakt/Hjälp


        Nyheter
UPPROP
Europarådets kritik
Om mardrömmar
Ny litteratur
2015 års utmärkelse

Se även Media


    Ständigt aktuellt
Se upp!
Råd till anhöriga
Yttrandefrihet
Tankefrihet
Hjälpkällan
Norsk rapport del 1
Norsk rapport del 2
Film om sekter
Globalt
Sektsjälvmord - kan det  hända här?
Sektpositiva akademiker
Oseriös utbildning
 och behandling

Notiser      Samhället

Riksdagsmotioner
SOU 1998:113
Terrordåd
Samhällets agerande
Barn i sekter
Children in cults
Ny skollag 1 aug 2010
Friskolor
Skolhälsovård
SEKTSJUKA    Mer information
Debatter/Konferenser
Utbildning/Föreläsningar
Litteratur

Bra länkar      
 Media/Arkiv

Media 2014
Media 2013

Media 2012
Media 2011
Media 2010
Media 2009
Media 2008
Media 2007
Media 2006

Arkiv

 


MORMONERS ÖVERGREPP I LJUSET  

I The Times kunde man i november -99 läsa om att brittisk polis vägrats assistans när de besökte mormonkyrkans huvudkontor i Salt Lake City, Utah, vid en undersökning av pedofiler bland mormongrupper. Undersökningen hade varat i 2 år och vid domstolen i Bristol dömdes därefter fyra mormoner för sexuellt utnyttjande av barn. Domarna blev från 2 till 6 år.

Av de dömda erkände en missionär försök till våldtäkt. En präst beskrevs i rätten som en "fixerad pedofil" med tidigare domar för otillbörliga närmanden. Hans första offer anmälde honom för mormonkyrkan 17 år innan undersökningen påbörjades. Kyrkan vägrade att kontakta polis och upprepade gånger användes "disciplinära" procedurer för att lösa problemet, men han fortsatte att ofreda unga kyrkobesökare. Prästen tilläts behålla sin maktposition i kyrkan trots anklagelserna mot honom. Två polismän frikändes från anklagelser.

Undersökningen påbörjades när en av dem som utsatts för övergrepp gick till polisen. Mannen, som vid polisanmälan var i 20-års åldern, sa att han förträngt minnet av händelsen. Men det kom tillbaka när han såg en medlem av kyrkan på gatan. Några av offren berättade för polisen att de attackerats i sina hem, andra att de attackerats i kyrkan. Händelserna stammar från 1980-talet och ledningen har dolt missförhållandena och påstått sig kunna lösa dessa internt.

En kvinna som växt upp under svåra förhållanden i en polygam mormongrupp skriver på en bok om sin till synes normala familjs "Jekyll and Hyde"-existens med skrämmande nattliga ritualer bestående av bl a sexuella övergrepp på sexåriga flickor, vilket ingick i det hemliga livet där normen var underkastelse under män, ofredande, våldtäkter och incest.

Polygami florerar i hemliga "samhällen" i mormonrörelsen i såväl flera väststater i USA som i Utah. Förberedelserna inför vinterolympiaden i Salt Lake City kastade emellertid nytt ljus över förhållandena. Utahs myndigheter försökte då rensa upp och få bort dessa skamliga förehavanden, som har frodats trots stark kritik.

Läs även

Åter till startsidan                                           Tillbaka

TERAPIFONDEN

FRI:s Terapifond har skapats för att bidra ekonomiskt till avhoppares eller uteslutnas rehabilitering.

VILL DU BLI ETT
STÖD?

BEHÖVER DU HJÄLP?

FECRIS

Läs om den europeiska organisationen för information och forskning om sekter. FECRIS har status som rådgivande organ och remissinstans i Europarådet och i FN:s ECOSOC

Se här!

Bild på "Manipulering pågår

Boken där 16 före detta sektmedlemmar berättar om sin tid i olika destruktiva rörelser.

Läs mer