Startsida Webbkarta Om FRI Vad är en sekt? Om olika rörelser    Kontakt/Hjälp


        Nyheter
UPPROP
Europarådets kritik
Om mardrömmar
Ny litteratur
2015 års utmärkelse

Se även Media


    Ständigt aktuellt
Se upp!
Råd till anhöriga
Yttrandefrihet
Tankefrihet
Hjälpkällan
Norsk rapport del 1
Norsk rapport del 2
Film om sekter
Globalt
Sektsjälvmord - kan det  hända här?
Sektpositiva akademiker
Oseriös utbildning
 och behandling

Notiser      Samhället

Riksdagsmotioner
SOU 1998:113
Terrordåd
Samhällets agerande
Barn i sekter
Children in cults
Ny skollag 1 aug 2010
Friskolor
Skolhälsovård
SEKTSJUKA    Mer information
Debatter/Konferenser
Utbildning/Föreläsningar
Litteratur

Bra länkar      
 Media/Arkiv

Media 2014
Media 2013

Media 2012
Media 2011
Media 2010
Media 2009
Media 2008
Media 2007
Media 2006

Arkiv

 


ANONYMOUS  


En hemlighetsfull grupp som kallar sig Anonymous har tagit på sig uppgiften att upplysa folk om scientologerna. Den blev allmänt känd i januari 2008 efter det att You Tube böjt sig för scientologerna och lyft bort en videoinspelning med Tom Cruise. Scientologerna ansåg sig ha blivit bestulna på filmen som var inspelad vid "ett internt kyrkligt evenemang". Tidningen Economist beskrev hur Cruise i denna film framställer sitt sätt att tro så osammanhängande och överdrivet att man kan ifrågasätta scientologins effekt på sina anhängares mentala hälsa.

Den 21 januari 2008 skickade Anonymous en egen video till You Tube. En datasimulerad röst talar till scientologernas ledare: "Vi har bevakat er genom åren. Era kampanjer med desinformation, ert undertryckande av oliktänkande, er lust att processa, alla dessa åtgärder har iakttagits av oss. Anonymous har därför beslutat att er organisation skall förstöras." Ungefär samtidigt blev scientologernas hemsida attackerad av hackers och försvann från cyberrymden. Redan efter en vecka hade Anonymous’ deklaration fått en miljon besök på nätet, en summa som kort därefter dubblerades.

Anonymous beskrivs av media som en löst sammansatt grupp av aktivister och hackers, som redan i början av året uppskattades bestå av runt 9.000 personer. De tycks delvis använda samma metoder mot scientologirörelsen som scientologerna själva brukar tillämpa, dock med viss urskillnad.

Den 10 februari 2008 flyttade den anonyma kampanjen från Internet ut på gatorna med protester utanför scientologlokaler över hela världen. De största demonstrationerna som ägde rum i London och Los Angeles drog till sig mer än 500 protesterande. Protesterna var fredliga.

En gren av Anonymous finns nära universitetet i York. Där kan man träffa ungdomar som berättar varför de har anslutit sig till Anonymous. De har hört talas om obehagliga repressalier som några redan har råkat ut för, men vill ändå medverka eftersom de anser att protester världen över kommer att ha effekt.

En av scientologernas företrädare i Storbritannien anklagar Anonymous för hatbrott och säger att "kyrkan" kommer att samarbeta med polisen för att minimera den negativa påverkan som denna "terrorgrupp" åstadkommer.

Den 14 juni 2008 medverkade FRI vid den demonstration mot scientologirörelsen som genomfördes på Sergels torg i Stockholm. Demonstrationer förekom på flera andra platser i Sverige och ytterligare en demonstration ägde rum i Stockholm den 12 juli.

Vi applåderar och välkomnar Anonymous!


Åter till startsidan                                            Tillbaka

TERAPIFONDEN

FRI:s Terapifond har skapats för att bidra ekonomiskt till avhoppares eller uteslutnas rehabilitering.

VILL DU BLI ETT
STÖD?

BEHÖVER DU HJÄLP?

FECRIS

Läs om den europeiska organisationen för information och forskning om sekter. FECRIS har status som rådgivande organ och remissinstans i Europarådet och i FN:s ECOSOC

Se här!

Bild på "Manipulering pågår

Boken där 16 före detta sektmedlemmar berättar om sin tid i olika destruktiva rörelser.

Läs mer