Startsida Webbkarta Om FRI Vad är en sekt? Om olika rörelser    Kontakt/Hjälp


        Nyheter
UPPROP
Europarådets kritik
Om mardrömmar
Ny litteratur
2015 års utmärkelse

Se även Media


    Ständigt aktuellt
Se upp!
Råd till anhöriga
Yttrandefrihet
Tankefrihet
Hjälpkällan
Norsk rapport del 1
Norsk rapport del 2
Film om sekter
Globalt
Sektsjälvmord - kan det  hända här?
Sektpositiva akademiker
Oseriös utbildning
 och behandling

Notiser      Samhället

Riksdagsmotioner
SOU 1998:113
Terrordåd
Samhällets agerande
Barn i sekter
Children in cults
Ny skollag 1 aug 2010
Friskolor
Skolhälsovård
SEKTSJUKA    Mer information
Debatter/Konferenser
Utbildning/Föreläsningar
Litteratur

Bra länkar      
 Media/Arkiv

Media 2014
Media 2013

Media 2012
Media 2011
Media 2010
Media 2009
Media 2008
Media 2007
Media 2006

Arkiv

 


BÖCKER  


Vill Du köpa något? Ring, skriv eller maila oss.
Vi försöker lagerhålla ett mindre antal av följande prissatta böcker.

 

Bild på "Manipulering pågår"MANIPULERING PÅGÅR

16 f d medlemmar i olika rörelser berättar i denna antologi om sina upplevelser. För första gången har en grupp avhoppares avslöjande erfarenheter samlats i en bok. Följ den röda tråden i berättelserna:


Manipuleringen!

Läs mer

FRI:s pris 100.-TUKTAD TILL FRIHET (2014)
Historien om Hans Scheike och hans kvinnor
av Magnus Utvik

Det finns historier som är så skrämmande att de övergår ens fantasi. Magnus Utviks bok om Hans Scheike och hans kvinnor i den så kallade sexsekten är en sådan skriver förlaget.

Sommaren 1988 arrangerade Scheike och kvinnorna ett ridläger för unga flickor på sin gård i Bergslagen. Tre flickor rymde och kunde berätta om sexuella övergrepp och förnedring. Fler offer trädde fram, unga kvinnor som fått utstå Scheikes beryktade smiskterapi redan i mitten av 1970-talet. Vid husrannsakan beslagtog polisen uppseeendeväckande bilder bl a på fastkedjade småflickor och vid rättegången grät åhörare när en 18-årig flicka berättade vad hon upplevt hos Scheike som 8-åring. Han dömdes till 6 års fängelse och tre av hans kvinnor fick fängelse mellan 6 och 18 månader.

I början av 2000-talet tog FRI alltjämt emot samtal från kvinnor som led av sviter från sin ungdoms upplevelser hos Scheike.

När Scheike kom ut från fängelset fortsatte han och kvinnorna med en verksamhet, som fortfarande baserades på sex och smisk, men försökte nu undvika att bli avslöjade med olagligheter. Men i december 2002 hade Expressen en utförlig artikel om Scheike med anledning av att han anklagas för att ha utnyttjat kvinnor och riskerar att på nytt bli dömd i domstol. I intervjun säger Scheike, som då är 78, att han inte orkar smiska så mycket längre. Han påstår sig ha avverkat fler än 7000 kvinnor och hans två gamla trotjänare Agneta, 52 och Brita 58 tycker att den smiskdosen, en gång i månaden, är för litet.

Vi rekommenderar starkt att läsa Magnus Utviks bok. Om någon kan förklara hur det är möjligt att en man kan dra till sig kvinnor på det sätt som Scheike gjort, så är det Magnus Utvik, som tidigare skrivit boken "Med Stalin som Gud" - ett annat mysterium, som han lyckats förklara.AVHOPPAREN - mina 20 år i scientologin (2013)
Av Robert Dam

Under mina år i scientologirörelsen hade jag hört många obehagliga saker om organisationen, om folk som hade tagits till fånga, låsts in i små rum i flera veckor, berövats sin nattsömn och blivit förhörda tills de har brutit ihop och erkänt vad som helst eller skrivit på papper och frånsagt sig möjligheten att driva rättssak mot organisationen.

Jag hade hört många historier om hjärntvätt och misshandel, men jag hade avfärdat dem som simpla påhopp från våra fiender, försök att smutskasta organisationen med hjälp av befängda lögner.

Nu blev jag rädd att allt kanske inte hade varit lögner.

Robert Dam var med i scientologirörelsen i 20 år, och hans självbiografi, som också ger en överblick över scientologins historia, har blivit mycket uppmärksammad både i hans hemland Danmark och internationellt.

Läs FRI:s recension av bokenPÅVERKAN
OCH MANIPULATION
(2013)
av Håkan Järvå
och Peter Dahlgren

Håkan Järvå är leg. psykolog med ett förflutet i Scientologikyrkan. Efter den upplevelsen beslutade han sig för att utbilda sig till psykolog för att kunna hjälpa avhoppare från totalitära organisationer tillbaka till ett värdigt liv. I Göteborg finns hans mottagning KAN - Psykologerna AB och i Stockholm driver han olika projekt tillsammans med "Hjälpkällan", en ideell hjälporganisation för personer som farit illa på grund av otillbörlig påverkan.

Håkan Järvå är medförfattare och redaktör för boken Sektsjuka som utgavs 2009. Påverkan och Manipulation har han skrivit tillsammans med Peter Dahlgren, som är författare och har en masterutbildning i medie- och kommunikationsvetenskap.

Tillsammans har de åstadkommit en tankeväckande bok om hur vi tror att vi grundar våra beslut, medan vi i själva verket omedvetet påverkas av helt andra faktorer. Dessa faktorer bygger på grundläggande psykologiska mekanismer, som kan utnyttjas för att manipulera och påverka oss, om man bara känner till knepen.

 

FreedomFREEDOM OF MIND (2012)
Av Steven Hassan

Detta är en reviderad, moderniserad och mognare version av Releasing the Bonds. Boken baseras på Hassans - och andras - fördjupade förståelse av hur människor påverkas, och perspektivet har därför ändrats från Mind Control och hjärntvätt till social kontroll och destruktiv påverkan. Vid ett hastigt påseende är denna bok mycket lik Releasing the Bonds, men väldigt många meningar är omformulerade med tanke på ett mjukare förfarande för att befria människor ur destruktiva sammanhang. Ett sådant handingssätt är mer respektfullt och bör därför göra rehabiliteringen lättare efter ett avhopp.

 

Coaching COACHING och lekmannaterapi
- en modern väckelse? (2012)
Av Anne-Christine Hornborg

Anne-Christine Hornborg är professor i religionshistoria vid Lunds universitet.

Hon har sedan länge haft ögonen på vad hon på ett seminarium 2007 kallade ”icke-konfessionella sektoida organisationer”, dvs företag som - "ofta med hjälp av pseudovetenskaplig rappakalja" - säljer terapi och personlig utveckling. Nu har hon samlat sina erfarenheter i en mycket angelägen bok.

Hornborg har gjort ett gediget arbete och listat ett stort antal coaching- och lekmannaföretag, varav ett tjugotal redan är väletablerade och säkerligen mycket lönsamma (företaget Resan har t ex 60 terapeuter bara i Sverige). De flesta är enligt FRI:s uppfattning en vidareutveckling av MLM-företag (MLM = Multi Level Marketing) och flera av dem har redan kvalificerat sig för att hamna på FRI:s lista över manipulativa rörelser.

Läs FRI:s recension av bokenCultsCULTS  Who is Vulnerable? (2012)
av Audrey Chaytor

Audrey Chaytor, som sedan många år axlat den tunga uppgiften att vara ett stöd för människor, vars liv allvarligt påverkats av manipulativa rörelser, har nu skrivit en bok om sina erfarenheter och slutsatser. Hon är numera chef för FAIR, FRI:s motsvarighet i Storbritannien.

”Den borde sättas i händerna på personer med inflytande i samhället och med möjlighet att påverka ungdomen: riksdagsledamöter, journalister och lärare m.fl.”, som Staffan Rosander, Stiftelsen FRI, säger i sin recension.

(Audrey Chaytor, CULTS – Who is Vulnerable, Quoin Publishing Ltd. 2012, Middlesbrough, UK)

Läs FRI:s recension av boken

1   2   3   4

Åter till startsidan                                            Tillbaka

TERAPIFONDEN

FRI:s Terapifond har skapats för att bidra ekonomiskt till avhoppares eller uteslutnas rehabilitering.

VILL DU BLI ETT
STÖD?

BEHÖVER DU HJÄLP?

FECRIS

Läs om den europeiska organisationen för information och forskning om sekter. FECRIS har status som rådgivande organ och remissinstans i Europarådet och i FN:s ECOSOC

Se här!

Bild på "Manipulering pågår

Boken där 16 före detta sektmedlemmar berättar om sin tid i olika destruktiva rörelser.

Läs mer