Startsida Webbkarta Om FRI Vad är en sekt? Om olika rörelser    Kontakt/Hjälp


        Nyheter
UPPROP
Europarådets kritik
Om mardrömmar
Ny litteratur
2015 års utmärkelse

Se även Media


    Ständigt aktuellt
Se upp!
Råd till anhöriga
Yttrandefrihet
Tankefrihet
Hjälpkällan
Norsk rapport del 1
Norsk rapport del 2
Film om sekter
Globalt
Sektsjälvmord - kan det  hända här?
Sektpositiva akademiker
Oseriös utbildning
 och behandling

Notiser      Samhället

Riksdagsmotioner
SOU 1998:113
Terrordåd
Samhällets agerande
Barn i sekter
Children in cults
Ny skollag 1 aug 2010
Friskolor
Skolhälsovård
SEKTSJUKA    Mer information
Debatter/Konferenser
Utbildning/Föreläsningar
Litteratur

Bra länkar      
 Media/Arkiv

Media 2014
Media 2013

Media 2012
Media 2011
Media 2010
Media 2009
Media 2008
Media 2007
Media 2006

Arkiv

 


BÖCKER forts 


MED STALIN SOM GUD (2011)
av Magnus Utvik

"Förförd av extremismen - tre år i en kommunistisk sekt".

Så beskriver förlaget (Norstedts) Utviks skildring av sina tre år i KPS (Kommunistiska Partiet i Sverige) på 1980-talet. KPS var ett renlärigt marxist-leninistiskt parti längst ut på vänsterkanten, som såg andra vänstersympatisörer som trotskister eller "revisionister" och var beredda att bruka väpnat våld för att införa enpartisystem i Sverige. Berättelsen visar hur lätt det är att dras med i en extremrörelse.

Magnus Utvik, född 1964, var 17 år när han gick med i KPS. 1989 debuterade han med en diktsamling och har sedan gett ut flera diktsamlingar och fyra romaner. Han är numera verksam som recensent på SVT.

Läs FRI:s recension av bokenDe HånfullaDE HÅNFULLA
Om scientologirörelsen
(2011)
av Stefan Tunedal

Skrämmande läsning för oss som står utanför och förundras inför vad som avslöjas. Kanske också övertygade medlemmar i Scientologikyrkan kan få en ökad insikt om rörelsens verklighet. Författarens huvudsyfte är dels att väcka medlemmarna, dels upplysa allmänheten om vad kyrkan står för.

Stefan Tunedal var starkt engagerad inom rörelsen på 80- och 90-talen och arbetade bl a 15 månader på Sjöorganisationen i Clearwater, Florida. I januari 2010 lämnade han och hustrun rörelsen. Detta är den första bok som skrivits av en svensk avhoppare från scientologirörelsen.

Läs FRI:s recension av boken


Conny Larssons bokBEATLES, MAHARISHI
OCH JAG
(2010)
av Conny Larsson

Conny Larsson har tillbringat många år mycket nära två österländska gurus - på 70-talet som Maharishi Mahesh Yogis privata sekreterare, senare som en av Sai Babas favoriter. Boken är en uppgörelse med detta liv, som han lämnade 1999.

Conny Larsson är utbildad skådespelare och clown och var anställd vid Malmö Stadsteater när han tog tjänstledigt från teatern för att följa Maharishi i Indien, som han beundrat sedan 13-årsåldern.

Läs merTERAPEUTEN (2010)
- en avslöjande historia om hur det kan gå till inom den alternativa terapin

Av Anette Nyman

Anette Nyman har arbetat som nyhetsreporter på ett flertal tidningar och skrivit flera uppmärksammade reportage, bl a om mentalvården och terroristlagstiftningen, publicerade i SvD och Aftonbladet. Att författaren är journalist när hon ger sig i kast med att skriva boken Terapeuten är det ingen tvekan om. Vid en tillfällig svacka i livet förleds hon att satsa på ”alternativ terapi” på en kursgård. Även om hon inte hade några intentioner att göra ett avslöjande reportage när hon inledde sin bekantskap med kursgården, så använder hon skickligt sin journalistiska erfarenhet när hon formulerar sig i boken.

Hon börjar först som patient på gården, men får sedan chansen att själv jobba där som terapeut och bestämmer sig för att börja ett nytt liv. Inom kort är hon indragen i en terapeutisk sekt, byggd på lögner, maktkamp och svarta pengar och får svårt att lämna sekten ju mer indragen hon blir. Hon stannar i fem år. Att underlaget till boken består av vad hon upplevde "live" både som patient och som utövare av "alternativ terapi" ger boken tyngd och en god insyn i den här tvivelaktiga marknaden.

Anette Nyman skildrar i sin dokumentär hur lätt det är för en oseriös entreprenör att locka till sig nya klienter. I ett krävande samhälle där inte bara patienter utan även omsorgens personal går på knäna är det lätt att falla för frestelsen att lyssna på locktonerna. Kursgården som erbjuder alternativ terapi för dina psykiska problem, utvecklar din personlighet eller bara lär dig att "må bra" tar emot dig med öppna armar, men författaren nämner kursgården vid dess rätta namn - en terapeutisk sekt.

Hon avslutar boken med många kloka ord: ”Jag tycker det är min skyldighet att berätta...”, och säger att de fem åren gjort henne immun mot karismatiska ledare och manipulativa metoder. ”Det är inte längre möjligt att förföra mig med andligt bullshit.”Bild på Livets OrdLIVETS ORD (2010)
av Per Kornhall

Det är en svår sak att en dag vakna upp och inse att man är medlem i en sekt. Grunden för ens tillvaro rycks undan när de värderingar man handlat efter visar sig vara kulisser, byggda på tomma löften och halvsanningar. När man inser att religionen, det man upplever vara Guds och ledarens vilja, har blivit viktigare än förnuft och medmänsklighet.

Livets Ord är utan tvekan det mest dramatiska som hänt i den svenska frikyrkligheten sedan Pingströrelsen. Genom ungdomsorganisationen Ny Generation och antiabortorganisationen Ja till livet har man inflytande också i andra kristna organisationer och inom Kristdemokraterna.

Läs FRI:s recension av bokenSEKTSJUKA (2009)
Bakgrund - uppbrott - behandling

Antologi (red Håkan Järvå)


Boken är en genomgång av stora delar av den samlade erfarenhet och forskning som finns omkring problemen vid ett uppbrott från sekteristiska och totalitära rörelser.

Boken består av tre delar:
- Genomgång av aktuell forskning
- Behandlingen - genomgång av problemen, vanliga   missförstånd och myter samt viktiga råd, tips och   verktyg för behandlare
- Fallbeskrivningar

Studentlitteratur
RecensionerOM DET SÅ SKULLE KOSTA MIG LIVET (2009)

Av Margaretha Sturesson

"Jag ligger på golvet. Det är hårt. Kroppen vrider sig. Det är händer överallt och röster som talar högt och skriker och ropar. Jag är oftast osäker på vilka händer som är vems, vems röst jag kan höra var. Jag bär något farligt inom mig, något som kan smitta andra, något som kan framkalla död och fattigdom och elände där jag rör mig. Det är något som alla måste skydda sig mot och rädda sig från. Men samtidigt måste de närma sig det för att kunna binda det, fördriva det, jaga bort det. Det håller de på med nu. De ska befria mig."

Margaretha Sturesson är en välutbildad fyrabarnsmamma med mycket ork och energi när hon och hennes familj går med i Kristet Center Syd, en ny och visionär församling i Höör. Fjorton år senare ligger hon med rött vak på psykiatrisk klinik efter upprepade självmordsförsök. Det kommer att dröja ett och ett halvt år innan hon skrivs ut därifrån.

Margaretha börjar skriva för att själv försöka förstå varför hon, en kvinna som passerat 50 och som aldrig haft psykiska problem, har börjat använda knivar och glödlampor för att få blodet att spruta och persiennsnören och sladdar för att försöka hänga sig med.

Om det så skulle kosta mig livet är en berättelse inifrån om år av övergrepp och maktmissbruk i Guds namn, om livsfarlig lojalitet, om att vara förövare och offer i samma person - och om den svåra processen att våga inse det som kroppen redan har berättat: Du måste bort härifrån.

FRI:s pris 75.-  40.-RELIGION LIVSSYN
OCH MORAL
(2009)
antologi för bredvidläsning i ämnet religionskunskap i gymnasiet. Innehåller bl a ett stycke ur Helena Löfgrens personliga berättelse och Per Kornhalls redogörelse för vad ”intelligent design” är. Utgiven i november 2009 av Natur & Kultur.

 

 Bild på Il coraggio di parlareItaliensk
"MANIPULERING PÅGÅR"?
(2009)

... nej, kanske inte riktigt, men den svenska boken kan ha stått modell för ”IL CORAGGIO DI PARLARE ” (Modet att tala), som kom ut i Italien 2009. Det är fråga om fjorton avhopparberättelser redigerade av Alberto Laggia under medverkan av Maria Pia Gardini. Här handlar det inte om olika sekter, utan alla berättelserna, varav flera mer eller mindre anonyma, handlar om ”vistelse” i och avhopp från scientologisekten.

Maria Pia Gardini nådde under sin tid i scientologin den högsta nivån (OT VIII) och torde vara den mest kända scientologi-avhopparen i Italien. Hon har bistått mängder av förtvivlade anhöriga med råd och information.

Läs mer här
Och här

 


Bild på Anders Haags bokATT VINNA EN TRO OCH FÖRLORA SiG SJÄLV (2009)
av Anders Haag

Att vinna en tro och förlora sig själv handlar om medlemskapet i grupperna som avviker, grupperna som många gånger ses som ett problem.

Anders Haag har egen erfarenhet av sektvärlden. Han var under tre år på 1980-talet medlem av Hare Krishna. I dag arbetar han som journalist på Svenska Dagbladet.

Fri:s pris 50.-

FRI:s recensionBild på SEKTBARNSEKTBARN - Ett reportage om de utvalda för Paradiset
(2008)

Av Charlotte Essén

Charlotte Essén är frilansjournalist med inriktning på medicin. Under flera år har hon haft kontakt med människor som är uppvuxna i sekter. Hon har lyssnat på dem och i boken har hon samlat några av deras berättelser om förnedring, skrämsel och utnyttjande. Författaren möter också personer med kunskap om sekter och religiös fundamentalism samt representanter för polis, rättsväsende och psykiatri.

SEKTBARN är inte ett angrepp på religion. Det är en akut varning om vad som kan hända när fundamentalistiska grupper isolerar sig och utan insyn och på egna villkor tillåts uppfostra barn. Boken sätter ljuset på att barnens utsatthet och ledarens oinskränkta makt inte ifrågasätts av någon.

Det går inte att ge exempel på något speciellt avsnitt eller kapitel i boken som är viktigare än något annat. Varenda rad är angelägen, avslöjande och upprörande. Vi kan bara säga:

Till allmänheten: LÄS DEN - Ni kommer att bli så upprörda!

Till ansvariga myndigheter: GÖR NÅGOT!

Det är fullständigt ofattbart att ingen tar ansvaret för att detta händer barn i Sverige.

Var är justitieministern?
Var är socialministern?
Var är skolministern?
Var är Barnombudsmannen?
Var är Socialstyrelsen?

Är det ingen av dessa som anser sig ha ansvar för barnens välbefinnande och rättigheter? I så fall måste regering/riksdag tillsätta en Barnminister! Omgående!

RecensionerBild på SKAPELSEKONSPIRATIONENSKAPELSEKONSPIRATIONEN (2008)

Av Per Kornhall

Finns det verkligen de som på fullt allvar tror att jorden är 5000 år gammal? Ja, de grupper som tror att Bibeln eller Koranen är bokstavligt sanna. Men de är inte harmlösa. I själva verket pågår en konspiration för att omvandla dagens västerländska samhälle till ett fundamentalistiskt.

Per Kornhall diskuterar i sin bok varför så många människor förkastar vetenskapen och vill ersätta den med trossatser. Han skildrar den s k rörelsen för Intelligent Design och hur den med hjälp av pseudovetenskap, domstolar och lobbyverksamhet försöker omvandla samhället. Kornhall granskar kritiskt de ledande amerikanska förespråkarnas argument för ID. Han diskuterar också hur ID-rörelsen ska bemötas och faran med religiösa friskolor.

Läs mer
SvD:s recensionKNUTBYKODEN (2008)

Av Eva Lundgren

Allt som sker i Knutby är Guds vilja. I Knutby pingstförsamling har de utvalda rätt att verkställa Guds befallningar när de uppenbarar sig i tecken och meddelanden.

Den tionde januari 2004 mördas en kvinna brutalt med två skott i huvudet och ett i underlivet och hennes granne förs till sjukhus med livshotande skador. Under de följande månaderna rullar media upp ett osannolikt svartsjukedrama där otrohet blandas med gränslöst maktbegär och en blind vilja till lydnad inför Gud.

Professor EVA LUNDGREN är välkänd feminist vid Uppsala universitet, med religiöst våld som specialitet. I mars 2005 inleder hon i Kumlafängelset en serie intervjuer med den enda person som fått fängelsestraff för mordet i Knutby: Helge Fossmo.

Att Fossmo är en av de ansvariga för händelserna står utom allt tvivel. Men Lundgren anar att det är något som fattas i mediernas, polisens och rättsapparatens berättelser, något som måste blottas för att vi ska förstå det som skedde i Knutby.

I samtalen med Fossmo börjar hon ana ett mönster som blir allt tydligare ju längre hon arbetar med materialet.

Mönstret kallar hon "Knutbykoden".

1   2   3   4

Åter till startsidan                                            Tillbaka

TERAPIFONDEN

FRI:s Terapifond har skapats för att bidra ekonomiskt till avhoppares eller uteslutnas rehabilitering.

VILL DU BLI ETT
STÖD?

BEHÖVER DU HJÄLP?

FECRIS

Läs om den europeiska organisationen för information och forskning om sekter. FECRIS har status som rådgivande organ och remissinstans i Europarådet och i FN:s ECOSOC

Se här!

Bild på "Manipulering pågår

Boken där 16 före detta sektmedlemmar berättar om sin tid i olika destruktiva rörelser.

Läs mer