Startsida Webbkarta Om FRI Vad är en sekt? Om olika rörelser    Kontakt/Hjälp


        Nyheter
UPPROP
Europarådets kritik
Om mardrömmar
Ny litteratur
2015 års utmärkelse

Se även Media


    Ständigt aktuellt
Se upp!
Råd till anhöriga
Yttrandefrihet
Tankefrihet
Hjälpkällan
Norsk rapport del 1
Norsk rapport del 2
Film om sekter
Globalt
Sektsjälvmord - kan det  hända här?
Sektpositiva akademiker
Oseriös utbildning
 och behandling

Notiser      Samhället

Riksdagsmotioner
SOU 1998:113
Terrordåd
Samhällets agerande
Barn i sekter
Children in cults
Ny skollag 1 aug 2010
Friskolor
Skolhälsovård
SEKTSJUKA    Mer information
Debatter/Konferenser
Utbildning/Föreläsningar
Litteratur

Bra länkar      
 Media/Arkiv

Media 2014
Media 2013

Media 2012
Media 2011
Media 2010
Media 2009
Media 2008
Media 2007
Media 2006

Arkiv

 


BÖCKER forts  


Bild på SEKTER & HEMLIGA SÄLLSKAPSEKTER & HEMLIGA
SÄLLSKAP
(2007)

Av Clas Svahn

Vad får en vanlig människa att gå med i en sekt där han riskerar att dö? Varför startades Prieuré de Sion (Da Vinci-koden) och vad beslutar världens makthavare bakom våra ryggar när de träffas i grupper där ingen får berätta vad man talar om? I boken får vi möta till synes oskyldiga hemliga sällskap, sekter som förvränger medlemmarnas sinnen och domedagssekter som inte tvekar att ta livet av sina medlemmar.Bild på EscapeESCAPE  (2007)

Av Carolyn Jessop

Avhopparbok som blivit en succé. Vid 18 års ålder tvingades Carolyn Jessop att gifta sig med en 50-årig främling, medlem i den slutna sekten Fundamentalist Church of Latter Day Saints - en utbrytargrupp från mormonerna. Hon blev en av hans 6 hustrur, födde honom 8 barn på 15 år och måste lyda makens minsta vink. När hon upptäckte att hennes 12-åriga dotter hade tillbringat tre dygn hos sektens nye ledare insåg hon att hon till varje pris måste fly med sina barn.

FRI:s pris 30.-


Bild på PÅVERKANPÅVERKAN – TEORI OCH PRAKTIK
(2005)

Av Robert B. Cialdini

Svensk översättning av hans bästsäljare Influence, The Psychology of Persuasion, som bara i USA sålts i olika upplagor i mer än en kvarts miljon exemplar. Dr Robert Cialdini använde 15 år för en vetenskaplig undersökning av övertalningsprocessen. Boken är en klassiker, som underhållande och pedagogiskt beskriver hur vi på olika sätt blir övertalade. Ovärderlig för reklamfolk och marknadsförare, t ex rekryterare till sekter. Även en "vanlig" läsare har mycket att hämta och kan genom att lära sig de manipulativa knepen undvika att hamna i försåtliga fällor.

 Bild på VETENSKAP ELLER VILLFARELSEVETENSKAP ELLER
VILLFARELSE
(2005)

Av Jesper Jerkert & Sven Ove Hansson (red.)

En granskning av fenomen i vetenskapens utkanter som t ex astrologi, homeopati och parapsykologi. I boken förklaras också hur sierskor och spåmän arbetar, hur man ska förstå religiösa mirakler, varför man kan gå på glödande kol och mycket mer. "Man skulle önska att Vetenskap eller villfarelse bleve obligatorisk läsning på alla gymnasier. Gärna också på journalisthögskolan" skriver PC Jersild i DN.Bild på SEKTENSEKTEN (2005)

Av Peter Pohl

Ett glassplitter. Ett öga som inte vill läka på en liten, liten flicka. Familjen får kontakt med en healer, Guds moder, som tar sig an hela familjen — det onda ska drivas ut. Långsamt dras familjen in i sektens liv. Åtta år senare är familjen splittrad i två fientliga hälfter och ytterligare år av rättegångar återstår.
Peter Pohl har skrivit en ny skakande barnskildring. Berättelsen bygger på telefonsamtal, tidningsartiklar, radioprogram och samtal med några av de inblandade

 SKOLhälsoVÅRD - Barn i manipulativa grupper

Av Helena Löfgren

Temanumret (nr 4/2003-2004) behandlar barnens situation i manipulativa grupper men beskriver även "konsten att förvandla en människas identitet" och ger tips om hur man genomskådar rekryterarnas knep och hur man hjälper en manipulerad person.

Läs mer

 Bild på SOLSTORMSOLSTORM (2003)

Av Åsa Larsson

"En känd religiös ledare i trettioårsåldern anträffades tidigt i morse mördad i Kraftkällans kyrka i Kiruna." Så börjar Ekots sändning i radion en februarimorgon, när Rebecka Martinsson, advokat från Kiruna lyssnar. Åsa Larssons debutbok får översvallande omdömen och Rebecka Martinssons detektivarbete får vi förhoppningsvis läsa mer om.

FRI:s pris 20.-Bild på DÅ GRÅTER ÄNGLARNADÅ GRÅTER ÄNGLARNA (2002)

Av "Marianne" Berättad för Unni Wenche Tandberg

Marianne föddes in i Jehovas vittnen. När hon var 18 år orkade hon inte längre vara med i församlingen. Hon gjorde allt för att bli utstött, även om hon var medveten om att hon skulle förlora alla sina vänner - till och med sin egen mamma. Så länge hon kan minnas har Jehovas Vittnen varit det viktigaste i hennes liv.

Men så börjar hon skolan och upptäcker en annan verklighet. Hon börjar intressera sig för pojkar, gå klädd i minikjol och skolka från möten. Hon börjar få farliga tankar...

FRI:s pris 30.-Bild på IN THE SHADOW OF THE MOONSIN THE SHADOW OF
THE MOONS
(2001)
My life in the reverend Sun Myung Moon´s family

Av Nansook Hong

Nansook Hong misshandlades och hotades till livet av sin drogberusade make i 14 år tills hon en dag rymde med sina fem barn. Maken är Moons kronprins. I boken varnar hon bl a för att Moon nu startar friskolor och egna universitet över hela världen, där man drillar eleverna i att lära utantill och disciplinärt inskränker deras förmåga till egna reflektioner.Bild på Mon Voyage avec la Vierge...MON VOYAGE avec la Vierge de l'Apocalypse (2001)
(Min resa med Apokalypsens jungfru)

Av Anne Edelstam

Maud Pison hade ett psykologiinstitut i Frankrike och en gedigen psykolog- eller snarare psykoanalytisk utbildning. Boken handlar om små psykologiska sekter (och speciellt om Maud Pison) och dess faror. Hon hade arbetat på flera kliniker och hade ett flertal patienter boende hos sig. Patienter från hela Europa skickades till henne av ansedda läkare för att bli botade. Det finns en uppsjö av skumma healers, psykoanalytiker och kvasiläkare både i Frankrike och i Sverige. Min bok är en sociologisk analys av mental manipulering - mind control - med alla dess faser. Min egen berättelse understryker detta.

Boken är skriven på franska och kan beställas på internet. Gör så här:

Gå till http://www.publibook.com
Man hamnar på sidan Accueil
Sök edelstam
Man hamnar på sidan Libraire
Välj papper eller PDF, kolla antalet exemplar! och fortsätt.
Man hamnar på sidan Mon Publibook
Fyll i identifikation och lösenord t ex med efternamnet på båda ställena.
Fortsätt enligt anvisningarna.Bild på RELEASING THE BONDSRELEASING THE BONDS (2000)

Av Steven Hassan

Människor i manipulativa rörelser och andra destruktiva sammanhang vill bli fria men behöver hjälp för att komma ur sin situation. Hassan visar hur man kan tillhandahålla sådana resurser och slutligen hjälpa en person att lämna en destruktiv rörelse. Hassans nya metod är en terapeutisk handling som kan startas och fullföljas av anhöriga, vänner eller andra som vill hjälpa. Steg för steg lär han ut hur man arbetar tillsammans för att "väcka" sektmedlemmen att inse gruppens kontroll över hans liv.

FRI:s pris 290.-  160.-


1
   2   3   4

Åter till startsidan                                            Tillbaka

TERAPIFONDEN

FRI:s Terapifond har skapats för att bidra ekonomiskt till avhoppares eller uteslutnas rehabilitering.

VILL DU BLI ETT
STÖD?

BEHÖVER DU HJÄLP?

FECRIS

Läs om den europeiska organisationen för information och forskning om sekter. FECRIS har status som rådgivande organ och remissinstans i Europarådet och i FN:s ECOSOC

Se här!

Bild på "Manipulering pågår

Boken där 16 före detta sektmedlemmar berättar om sin tid i olika destruktiva rörelser.

Läs mer