Startsida Webbkarta Om FRI Vad är en sekt? Om olika rörelser    Kontakt/Hjälp


        Nyheter
UPPROP
Europarådets kritik
Om mardrömmar
Ny litteratur
2015 års utmärkelse

Se även Media


    Ständigt aktuellt
Se upp!
Råd till anhöriga
Yttrandefrihet
Tankefrihet
Hjälpkällan
Norsk rapport del 1
Norsk rapport del 2
Film om sekter
Globalt
Sektsjälvmord - kan det  hända här?
Sektpositiva akademiker
Oseriös utbildning
 och behandling

Notiser      Samhället

Riksdagsmotioner
SOU 1998:113
Terrordåd
Samhällets agerande
Barn i sekter
Children in cults
Ny skollag 1 aug 2010
Friskolor
Skolhälsovård
SEKTSJUKA    Mer information
Debatter/Konferenser
Utbildning/Föreläsningar
Litteratur

Bra länkar      
 Media/Arkiv

Media 2014
Media 2013

Media 2012
Media 2011
Media 2010
Media 2009
Media 2008
Media 2007
Media 2006

Arkiv

 


VERKLIGHETENS CENTER / HÅLLBART LEDARSKAP  


Namnen på nya sekter, nya profeter och nya guruer passerar i en ständig ström FRI:s telefoner. Några av sekterna har alla tecken på destruktivitet och manipulation, några har kommit för att stanna, andra försvinner i periferin.

Verklighetens center (eller Hållbart ledarskap), med huvudsäte i Vuollerim, är en av de manipulativa rörelser som är i tillväxt och under några år skapat oro och problem för en hel del människor. Det mesta i konceptet är inga nyheter bara gamla knep med nya namn, medan en del av profetiorna är ganska originella, t ex miljöförstöringen som "smutsiga vågor" producerade av "omedvetna tankar" åstadkommer. Lösningen är just "Lösningen", en av centrets kurser som lär deltagaren att bli "medveten" och sedan skickar ut "rena vågor" med sina tankar. Många av påståendena inom denna och liknande rörelser är ren gallimatias och t o m skrattretande men det brukar aldrig hindra framgångarna.

Dags att införa lag om otillbörlig påverkan ansåg fem personer, som undertecknat en artikel i NSD (Norrländska Socialdemokraten) den 13 oktober 2006. Ginger Bromfalk, Gunnar Fogelvik, Mats Karström, Heide Krönlein och Eva Stina Sandling kämpar för sitt samhälle Vuollerim, där stiftelsen Verklighetens Center har infiltrerat bygden med tragiska konsekvenser. Läs deras debattinlägg

Vi hoppas att mediernas granskning av rörelsen ger effekt, så att inte fler människor än hittills blir skadade och kanske får hela sitt liv förstört.

Det har nu gått flera år sedan inlägget i NSD skrevs men ingenting har hänt som förändrar den bild som personerna som skrivit under inlägget ger. Verklighetens Center fortsätter sin splittrande verksamhet, politikerna vänder dövörat till. Men Jokkmokkborna har inte tigit still. I ett medborgarförslag som har skrivits under av 40 Jokkmokkbor och som publicerades av NSD under hösten 2007 hette det: "Rörelser som bedriver systematisk påverkan är en realitet. Otillbörlig påverkan av människors fria vilja får inte undergräva demokratin utan att någon reagerar. Utbilda er. Anlita professionella föreläsare, skaffa kunskap om otillbörlig påverkan och manipulation."

Jokkmokkborna anser att så länge det inte finns några lagar som skyddar mot manipulation så har förtroendevalda politiker liksom kommunala tjänstemän en skyldighet att uppmärksamma och sätta sig in i den problematiken. Helena Löfgren, anlitad beteendevetare som tidigare hållit flera föredrag i Norrbotten om faran med otillbörlig påverkan, inbjöds därför till Jokkmokk i november 2007 för att föreläsa om social påverkan och manipulation.

Sedan dess har inte mycket hänt. Men NSD håller intresset för vad som händer i Vuollerim vid liv. I juni 2008 skriver de om nya konflikter.


Nej tack till golfpengar

Golfspelaren Robert Karlsson är en av Sveriges bästa golfspelare. Han har donerat pengar till fonden Open Key Foundation som har kopplingar till stiftelsen Verklighetens center (SVC) i Vuollerim. Elever på gymnasiet Bokenskolan sökte och fick ett bidrag på 40.000 kr från denna fond. Pengarna skulle gå till en klassresa.

När lärare hörde att pengarna kom från Robert Karlsson som är medlem i SVC ville skolan inte ta emot stipendiet. Resan finansierades istället med skattemedel. Rektorn har sedan fått skarp kritik av en ledamot i SVC:s styrelse. Annchristine Lundström från SVC har överklagat beslutet till länsrätten. Frågan är principiellt intressant: Ska en skola få välja vem den vill ta mot pengar från, eller ska alla givare behandlas lika?


Vuollerim – en belägrad by

Vid ett möte på föreningen ROS i Göteborg höll Eva-Stina Sandling ett föredrag under denna rubrik. I förhandsannonseringen stod det att Vuollerim har blivit annekterat av SVC och att byn har antagit en ny ideologi. Kulturpolitikern och Vuollerimbon Eivor Auna (s) vill få till stånd en diskussion om var gränsen går för vad en kommunanställd får göra och vilka projekt som ska få offentlig finansiering. "Leder hon samtidigt en kampanj, som jag uppfattar det, mot hela befolkningen i Vuollerim, finns det skäl att fundera över kommunens stöd till hennes projekt om de mänskliga rättigheterna" skriver Eivor Auna i ett mejl till kultur- och fritidsnämndens ordförande i Jokkmokk.

Eva-Stina Sandling är frilansande konstnär, men hade tillfälligt en anställning som "plusjobbare" i Jokkmokks kommun. Ett av hennes konstprojekt gick ut på att hon gjorde fem s k obelisker. På var och en av dem fanns någon av de mänskliga rättigheternas artiklar uppsatta på flera språk. Platserna där de skulle stå var noggrant utvalda. Tre skulle hamna i Jokkmokk, två i Vuollerim. I Laestadiusparken i Vuollerim stod artikeln om yttrandefrihet.

Efter Eva-Stinas framträdande i Göteborg kom det upp anonyma anslag på Konsum och Uno X. "Detta med anslag, alla brev med vittnesmål och berättelser om vem som har sagt och gjort vad, alla enkäter - det är ett nytt fenomen i Vuollerim" säger Eva-Stina som blev mest förskräckt när hon läste Eivor Aunas mejl. Samtidigt tycker Eva-Stina att det är intressant att det redan stormar kring de mänskliga rättigheterna.

Se även vad AB skriver 091026


Åter till startsidan                                            Tillbaka

 

 

 

 

 

TERAPIFONDEN

FRI:s Terapifond har skapats för att bidra ekonomiskt till avhoppares eller uteslutnas rehabilitering.

VILL DU BLI ETT
STÖD?

BEHÖVER DU HJÄLP?

FECRIS

Läs om den europeiska organisationen för information och forskning om sekter. FECRIS har status som rådgivande organ och remissinstans i Europarådet och i FN:s ECOSOC

Se här!

Bild på "Manipulering pågår

Boken där 16 före detta sektmedlemmar berättar om sin tid i olika destruktiva rörelser.

Läs mer