Startsida Webbkarta Om FRI Vad är en sekt? Om olika rörelser    Kontakt/Hjälp


        Nyheter
UPPROP
Europarådets kritik
Om mardrömmar
Ny litteratur
2015 års utmärkelse

Se även Media


    Ständigt aktuellt
Se upp!
Råd till anhöriga
Yttrandefrihet
Tankefrihet
Hjälpkällan
Norsk rapport del 1
Norsk rapport del 2
Film om sekter
Globalt
Sektsjälvmord - kan det  hända här?
Sektpositiva akademiker
Oseriös utbildning
 och behandling

Notiser      Samhället

Riksdagsmotioner
SOU 1998:113
Terrordåd
Samhällets agerande
Barn i sekter
Children in cults
Ny skollag 1 aug 2010
Friskolor
Skolhälsovård
SEKTSJUKA    Mer information
Debatter/Konferenser
Utbildning/Föreläsningar
Litteratur

Bra länkar      
 Media/Arkiv

Media 2014
Media 2013

Media 2012
Media 2011
Media 2010
Media 2009
Media 2008
Media 2007
Media 2006

Arkiv

 


MOON-SEKTEN  

Politik

En underorganisation, dit en stor del av inkomsterna går, är CAUSA, som arrangerar konferenser. Man bjuder in forskare och politiker till diskussioner om vetenskap, religion och politik. Moon har själv sagt att syftet med konferenserna är att sprida propaganda för den egna saken och räknar med att på längre sikt styra världspolitiken.

När WACL, det antikommunistiska Världsförbundet, bildades 1966 var Moon-rörelsen en av de större maktgrupperna. I WACL samlades fascister och extrema högermän från hela världen. Otaliga är de medlemsnamn som kan förknippas med brott mot de mänskliga rättigheterna, tortyr, dödsskvadroner eller nazism. 1975 bröt Moon-rörelsen officiellt med WACL med motiveringen att organistionen blivit alltför fascistisk. Men kontakterna har upprätthållits, framförallt genom CAUSA. Rörelsen får donationer från män som Ryiochi Sasakawa, japansk krigsförbrytare och WACL-man.

Moon-rörelsen var starkt engagerad i Watergate på Nixons sida. Den var också involverad i den s k Koreagate-skandalen på 70-talet - en muthärva, där koreanska CIA försökte köpa amerikanska toppolitiker och få dem att arbeta för militärt stöd till Sydkorea.

I Frankrike medverkade man finansiellt till att starta National Front - det rasistiska högerpartiet under Le Pen. Minst 15 parlamentledamöter har medverkat i CAUSA:s konferenser och stött Moon.

Man har stött contras i Nicaragua med annonskampanjer i USA och med pengar (20 miljoner dollar har nämnts).

I Uruguay har man gjort miljardinvesteringar - köpt en tidning, en bank och ett lyxhotell. Bland medlemmarna återfanns den förre diktatorn och tortyrchefen vid Libertadfängelset.

Efter kommunismens fall i Östeuropa arrangerade Moon en konferens i Moskva, sammanträffade med bl a Gorbatjov och diskuterade samarbete i datafrågor och balett. Stora summor skänktes till Ryssland och ett stort antal ryska studenter inbjöds till USA på Moons bekostnad. Under resorna indoktrinerades studenterna hårt och tilläts inte avvika ett steg från Moons program.

Washington Times och Moon

Den amerikanska högern uppnådde sin politiska dominans i Washington det senaste kvartsseklet med hjälp av den koreanske sektledaren Sun Myong Moon. Han beräknas ha spenderat mer än 3 miljarder dollar på att stödja Washington Times, ett dagligt propagandaorgan. Detta berättar George Archibald, som efter 21 år som skribent lämnade tidningen i december 2006. Han varnar allmänheten för extremismen på redaktionen.

Maj 2010 - Ledningen bekräftar att man försöker sälja Washington Times, som i huvudsak finansierats av Moon i nästan 30 år, eftersom Moon-sekten nu slutat subventionera tidningen - hittills med ca 35 miljoner dollar per år.

Försäljningsförsöken har föregåtts av strider mellan Moons 13 barn, som alla vill ta kontroll över rörelsens myriad av företag från fiskerier till vapenfabriker. En av Moons söner, har skurit ner bidraget till tidningen drastiskt och uppmanat tidningens ledning att söka efter ”djupa fickor” varsomhelst. Under tiden har personalen minskats med mer än hälften och flera verkställande direktörer har bl a fått gå. Moons barn fortsätter nu att slåss för att lägga beslag på så mycket som möjligt av den 90-årige Moons imperium.

Augusti 2010 - Kampen inom Moon-klanen fortsätter under sommaren med olika utspel som handlar om utrensning av toppchefer, chefredaktören John Solomons avhopp, illvilliga rykten om ett stigande skuldberg, ja tom om upptäckten av en slingrande orm i ett av Times konferensrum.

Men i november 2010 köper en grupp avskedade Washington Times-chefer under ledning av Unification Churchs patriark, Rev Myung Moon, tidningen av sin äldste son för 1 dollar för att undvika en nedläggning av tidningen.
Källa: Washington Posts nätupplaga


Åter till startsidan                                             Tillbaka

TERAPIFONDEN

FRI:s Terapifond har skapats för att bidra ekonomiskt till avhoppares eller uteslutnas rehabilitering.

VILL DU BLI ETT
STÖD?

BEHÖVER DU HJÄLP?

FECRIS

Läs om den europeiska organisationen för information och forskning om sekter. FECRIS har status som rådgivande organ och remissinstans i Europarådet och i FN:s ECOSOC

Se här!

Bild på "Manipulering pågår

Boken där 16 före detta sektmedlemmar berättar om sin tid i olika destruktiva rörelser.

Läs mer