Startsida Webbkarta Om FRI Vad är en sekt? Om olika rörelser    Kontakt/Hjälp


        Nyheter
UPPROP
Europarådets kritik
Om mardrömmar
Ny litteratur
2015 års utmärkelse

Se även Media


    Ständigt aktuellt
Se upp!
Råd till anhöriga
Yttrandefrihet
Tankefrihet
Hjälpkällan
Norsk rapport del 1
Norsk rapport del 2
Film om sekter
Globalt
Sektsjälvmord - kan det  hända här?
Sektpositiva akademiker
Oseriös utbildning
 och behandling

Notiser      Samhället

Riksdagsmotioner
SOU 1998:113
Terrordåd
Samhällets agerande
Barn i sekter
Children in cults
Ny skollag 1 aug 2010
Friskolor
Skolhälsovård
SEKTSJUKA    Mer information
Debatter/Konferenser
Utbildning/Föreläsningar
Litteratur

Bra länkar      
 Media/Arkiv

Media 2014
Media 2013

Media 2012
Media 2011
Media 2010
Media 2009
Media 2008
Media 2007
Media 2006

Arkiv

 


DOKUMENT KARISMA  

Stockholm Karisma Center gick i konkurs i april 2005. I sju nummer under januari 2008 av tidningen Dagen berättas omsorgsfullt och grundligt historien om den nya pingstförsamlingen i storstaden, startad 1996, som växte snabbt med många entusiastiska anhängare, urartade och gick i konkurs. Alla i pingströrelsen var inte glada över nykomlingen. Sten-Gunnar Hedin erbjöd dem att ansluta sig till Filadelfia Stockholm men grundarna Sven Almkvist och Thomas Ardenfors tackade nej. Med inspiration från USA ville de nå passiva kristna, barnfamiljer, unga och "krogfolket". Björn Holmgren, med ett förflutet i Livets Ord, blev det tredje namnet i styrelsen. Små självständiga grupper, cellgrupper, bildades och träffades för bön och samtal men samlades alla till festgudstjänst, celebrations, på söndagarna. Gudstjänsten skulle efterhand bli alltmer lik en show, med ljud och ljuseffekter och upp till fyrtio medverkande.

Några rubriker över hela uppslag i Dagen:

"För att kunna bygga ett mäktigt Guds verk måste det finnas en stark ekonomi i församlingen"
skrev pastorerna i församlingens andra nyhetsbrev. Övriga grundvalar: Andlig frihet, tydligt ledarskap, mäktigt böneliv, alla medlemmar i funktion, relevanta bibelstudier och stark lovsång. [Allt är hämtat från trosrörelsen och USA trots att man vill föreställa en vanlig svensk pingstförsamling. Jämför Södermalmskyrkan i Stockholm, f d pingstkyrka, och Knutbyförsamlingen, f d pingstförsamling. Red:s kommentar.]

"Det kostar att vara den snabbast växande församlingen i Sverige".
Det sociala arbetet med t ex julfirande och matpaket för hemlösa krävde sponsorer. Lokaler för alltmer storstilade gudstjänster på Chinateatern och Berns liksom "Dreamcenter" (för ungdom och utsatta kvinnor) kostade tillsammans 795 000 kr per månad i hyra! Bokföringen försummas och möjligheter till insyn för t ex äldstekåren försvinner. Donationer, anslag, offer och lån jagas desperat men underskottet växer. Man fortsätter att engagera dyra engelskspråkiga predikanter som bor på lyxhotell. Ardenfors skaffade andra medarbetare medan två av grundarna, Almkvist och Holmgren, trädde tillbaka, "petades" säger somliga.

"Obekväma hamnade i en situation att de inte kunde vara kvar".
Att man var duktig på något var inte längre en garanti för att man fick fortsätta att arbeta med det. Ställde man frågor byttes man ut. Ledningen undanhöll sanningen om den katastrofala situationen så länge som möjligt. När den blev offentlig i början av 2005 bad man inte om ursäkt utan skyllde ifrån sig. Då kunde inte medlemmarna längre känna något förtroende för dem och det blev en drastisk nedgång i offrandet.

"Ingen av oss gjorde det för personlig vinnings skull",
säger Thomas Ardenfors som blir intervjuad om sitt ansvar, liksom tre andra förgrundsfigurer i Karisma Center i det sjunde numret i Dagens serie. De fortsätter alla att predika, Sven Almkvist är numera föreståndare i Petruskyrkan i Stockholm.

På ledarplats i samma nummer av Dagen är en av rubrikerna "Kritiska frågor behövs för att balansera andligt ledarskap". Där påpekas att medlemmarna borde varit mer vaksamma. Exempelvis skickades i god tro ungdomar från hela landet till Karismas bibelskola – utan några tuffa ifrågasättanden från föräldrar och hemförsamlingar.

Positivt gensvar på Karisma-serien
Dagen ställer frågan till läsarna: Vad tycker du om artikelserien Dokument Karisma? Av 795 röstande på Dagen.se tyckte 93% att den var bra och 7% att den var dålig. Elisabeth Sandlund, chefredaktör, skriver också: "En granskning av den teologi som Karisma stod för har efterlysts och till det finns anledning att återkomma".

Signaturen L.M.A. skriver: "Jag är otroligt tacksam över att ni tar upp detta viktiga ämne ....Det har varit svårt att försöka förklara .... vad man egentligen varit med om .... Ofta möter man attityder som ’Varför reagerade ni inte från början’ eller ’Jag skulle aldrig gått på en sådan lögn.’ Om man har varit medlem i en sekt som Karisma vet man att svaren inte är så enkla. .... Jag har varit SÅÅÅ arg, ledsen och besviken under många år. ....Tyvärr har min Gudstro blivit skadad. Jag har svårt att förlåta på riktigt att pastorerna gjorde mig så illa."

F d Karismamedlem skriver: "Jag och min man var också med och särskilt jag har verkligen mått dåligt av, och saknat, en efterföljande debatt och analys. Dagen kanske kan förhindra att det händer något liknande igen. Och att vi som var med får känna att det inte var oss det var fel på fast det kändes så."

"Det verkar som Dagen har idétorka. Antingen skriver ni bara tråkiga saker eller så handlar det bara om det Ortodoxa eller pastorer som det gått dåligt för. ’Dagen’ borde skärpa sig." Signaturen Anna.

"Det som slår mig då jag läser 'Dagen' är att ni inte nämner så mycket om den teologi som gjort allt det ni beskriver möjligt. Har det blivit tabu att kritisera trosläran nu när Livets Ord blivit rumsrena i Pingst? Varför vågar ingen granska hur mycket av detta som florerar och fortfarande påverkar Pingst idag? .... Pastorerna skyddar varandra och de är så få att de är rädda att trampa på någons ömma tår. Alla känner ju alla och ingen vågar ta itu med dessa frågor. Särskilt som de unga med kända namn går i spetsen för fascinationen för denna Amerikainspirerade undervisning. Guds frid!" Signaturen B.H.

FRI anser att Dagen har gjort en imponerande och skakande dokumentation av en trosrörelse-församlings historia.

Åter till startsidan                                             Tillbaka

TERAPIFONDEN

FRI:s Terapifond har skapats för att bidra ekonomiskt till avhoppares eller uteslutnas rehabilitering.

VILL DU BLI ETT
STÖD?

BEHÖVER DU HJÄLP?

FECRIS

Läs om den europeiska organisationen för information och forskning om sekter. FECRIS har status som rådgivande organ och remissinstans i Europarådet och i FN:s ECOSOC

Se här!

Bild på "Manipulering pågår

Boken där 16 före detta sektmedlemmar berättar om sin tid i olika destruktiva rörelser.

Läs mer