Startsida Webbkarta Om FRI Vad är en sekt? Om olika rörelser    Kontakt/Hjälp


        Nyheter
UPPROP
Europarådets kritik
Om mardrömmar
Ny litteratur
2015 års utmärkelse

Se även Media


    Ständigt aktuellt
Se upp!
Råd till anhöriga
Yttrandefrihet
Tankefrihet
Hjälpkällan
Norsk rapport del 1
Norsk rapport del 2
Film om sekter
Globalt
Sektsjälvmord - kan det  hända här?
Sektpositiva akademiker
Oseriös utbildning
 och behandling

Notiser      Samhället

Riksdagsmotioner
SOU 1998:113
Terrordåd
Samhällets agerande
Barn i sekter
Children in cults
Ny skollag 1 aug 2010
Friskolor
Skolhälsovård
SEKTSJUKA    Mer information
Debatter/Konferenser
Utbildning/Föreläsningar
Litteratur

Bra länkar      
 Media/Arkiv

Media 2014
Media 2013

Media 2012
Media 2011
Media 2010
Media 2009
Media 2008
Media 2007
Media 2006

Arkiv

 


Extrem mormonledare dömd  

SvD skriver den 12 januari 2008 att Warren Jeffs, ledare för FLDS (Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints, utbrytarförsamling ur Mormonkyrkan), dömdes i november 2007 till tio års fängelse för medhjälp till våldtäkt efter att ha övertalat en 14-årig flicka att mot sin vilja gifta sig med en 19-årig kusin. Jeffs riskerar fler åtal i Arizona, där han anklagas för fyra fall av medhjälp till våldtäkt och incest i samband med att unga flickor tvingas gifta sig med släktingar. Åklagaren har svårt att få vittnen att ställa upp. De är rädda för efterräkningar.


Avhopparbok blev succé

Carolyn Jessop har skrivit en bestseller, “Escape“, om livet i FLDS (Fundamentalist Church of Latter Day Saints - en utbrytargrupp från mormonerna). Hon blev vid 18 år bortgift med Merril Jessop som hans fjärde fru och födde åtta barn under 15 år. Det tog tre år att förbereda flykten med hjälp av syskon som också flytt. “Nej, jag vill inte ha något med organiserad religion att göra efter mina fruktansvärda erfarenheter“, säger Carolyn om sitt liv idag i en artikel i Svenska Dagbladet den 12 januari 2008.
Läs merRäd mot FLDS

Från The Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints' ranch i det lilla samhället Eldorado i Texas slog en 16-årig flicka larm per telefon. Hon sade sig ha blivit misshandlad av sin 50-årige make fast hon var gravid och redan fött honom en åtta månader gammal baby. FLDS är en utbrytarsekt ur mormonkyrkan känd för att de tillämpar polygami.

Barnavårdsmyndigheten larmade polis som gick försiktigt tillväga för att inte upprepa de misstag som gjordes vid stormningen av Waco år 1993 då 80 människor dog. I början av april 2008 började bussandet av unga medlemmar i FLDS, från sex månader till 18 år gamla, i avsikt att rädda dem till lämpliga fosterhem.

Enligt organisationen Info-Cults webbsida omhändertogs under loppet av några dagar mer än 450 barn varav 25 var mödrar under 18 år. Enligt tidningen San Angelo Standard Times har 18 av flickorna visat tecken på att ha blivit utsatta för övergrepp.

Barnen blev efter ingripandet förlagda i en sporthall,några av dem tillsammans med sina unga mödrar. Gradvis flyttades de till fosterhem under april. Den rättegång som blev följden av ingripandet började i slutet av april och dom föll 22 maj i år 2008. Delstatens högsta domstol slog fast att de sociala myndigheterna inte hade tillräckliga skäl att omhänderta barnen. Föräldrarna kommer att återfå vårdnaden mot att de går föräldrakurser, samarbetar med brottsutredningen och inte lämnar Texas.

Senare kom rykten i svang om att larmsamtalet var en bluff. Andra spekulationer säger att sektledningen godvilligt släppte alla barn till myndigheterna utom just denna flicka som larmat om missförhållanden och som naturligtvis måste straffas internt.

Hela operationen förde med sig stora kostnader för det allmänna. Info-cult ironiserar över hur mycket mer nytta även en mindre del av de pengarna skulle ha gjort om de istället använts till förebyggande verksamhet och till hjälp åt sådana som frivilligt har lämnat rörelsen.

Källor: DN, SvD, AB 7/4-3/6-08, FRI-Brevet 2008/2)

Åter till startsidan                                             Tillbaka

TERAPIFONDEN

FRI:s Terapifond har skapats för att bidra ekonomiskt till avhoppares eller uteslutnas rehabilitering.

VILL DU BLI ETT
STÖD?

BEHÖVER DU HJÄLP?

FECRIS

Läs om den europeiska organisationen för information och forskning om sekter. FECRIS har status som rådgivande organ och remissinstans i Europarådet och i FN:s ECOSOC

Se här!

Bild på "Manipulering pågår

Boken där 16 före detta sektmedlemmar berättar om sin tid i olika destruktiva rörelser.

Läs mer