Startsida Webbkarta Om FRI Vad är en sekt? Om olika rörelser    Kontakt/Hjälp


        Nyheter
UPPROP
Europarådets kritik
Om mardrömmar
Ny litteratur
2015 års utmärkelse

Se även Media


    Ständigt aktuellt
Se upp!
Råd till anhöriga
Yttrandefrihet
Tankefrihet
Hjälpkällan
Norsk rapport del 1
Norsk rapport del 2
Film om sekter
Globalt
Sektsjälvmord - kan det  hända här?
Sektpositiva akademiker
Oseriös utbildning
 och behandling

Notiser      Samhället

Riksdagsmotioner
SOU 1998:113
Terrordåd
Samhällets agerande
Barn i sekter
Children in cults
Ny skollag 1 aug 2010
Friskolor
Skolhälsovård
SEKTSJUKA    Mer information
Debatter/Konferenser
Utbildning/Föreläsningar
Litteratur

Bra länkar      
 Media/Arkiv

Media 2014
Media 2013

Media 2012
Media 2011
Media 2010
Media 2009
Media 2008
Media 2007
Media 2006

Arkiv

 


SJU-ÅRING FÖRSÖKTE FLY FRÅN SEKT  

Theresa Arnström berättar i Expressen om hur hon som sjuåring försökte fly från sekten World Light Center. Tillsammans med sina föräldrar och tre syskon hade hon då bott i sektkollektivet sedan hon var litet barn. Theresa hade skadat sitt ena öga vid en olyckshändelse och i sitt desperata sökande efter hjälp att rädda Theresas öga hade föräldrarna sökt sig till Lilly Gardeby, som var vida känd för sin helande förmåga. Hela familjen flyttade efter en tid in i kollektivet i Vingåker. Familjen hade tidigare tillhört sekten Divine Light Mission. Flera av Gardebys anhängare hade också varit involverade i denna rörelse tills den upplöstes på 80-talet.

Lilly Gardeby var en av få kvinnliga sektledare i Sverige. Hon startade sekten 1981 efter att ha fått en uppenbarelse att hon var en reinkarnation av Jungfru Maria. Sekten är numera upplöst och Lilly Gardeby avled 2004.

Lilly Gardeby var en typisk sektledare - manipulativ, lynnig, despotisk med krav på att betraktas som Guds förlängda arm. Hon påstod sig inte bara ha kontakt med Gud och andar utan även att hon mottog budskap från andevärlden, som gjorde att hon kunnat få Nelson Mandela frigiven och Sovjet på fall!

När Theresas föräldrar flyttade in hos Lilly Gardeby lovade hon att hon kunde göra Theresas öga friskt om familjen började leva exakt som gruppen gjorde. Det betydde bl a att de inte fick umgås med någon utanför sekten och att när barnen kom hem från skolan måste de duscha kallt för att få bort alla onda andar som de hade fått på sig. Andra exempel på Lillys regler, förutom att de givetvis inte fick röka, dricka alkohol och äta kött, var att de inte fick klä sig i jeans eller något svart.

Om reglerna inte efterföljdes blev man straffad - ofta även när man inte felat - bara för att Lilly var på dåligt humör eller ville visa sin obestridliga makt. Bestraffningarna skedde inför alla andra och kunde bestå av en örfil eller utskällning. Man tvingades att be henne om förlåtelse oavsett om man var skyldig eller ej och hur man än betedde sig blev man ändå bestraffad. Redan som litet barn tvingades Theresa att skälla ut och tillrättavisa sin mamma och inför alla andra skrika till henne: ”Du är ond”. Stryk och hot var vardagsmat. Allt som Lilly Gardeby hittade på påstod hon komma till henne i form av ”uppenbarelser” från den ”andliga världen”.

Familjen följde med kollektivet när de 1991 flyttade till Konga i Småland.

1993 flydde Theresa och hennes tvillingsyster med sin mamma från sekten, men Theresas pappa och två bröder ville inte lämna sekten. I stället letade de upp flickorna och förde dem tillbaka till Lilly. Efter långa och påfrestande rättsprocesser där flickorna en tid omhändertas av myndigheter och sekten så småningom kommer att offentligt betraktas som skadlig, får Theresa äntligen möjlighet att växa upp i ett riktigt hem med sin mamma och syster. Efter en tid lämnar även hennes pappa och bröder sekten.

Åter till startsidan                                             Tillbaka

TERAPIFONDEN

FRI:s Terapifond har skapats för att bidra ekonomiskt till avhoppares eller uteslutnas rehabilitering.

VILL DU BLI ETT
STÖD?

BEHÖVER DU HJÄLP?

FECRIS

Läs om den europeiska organisationen för information och forskning om sekter. FECRIS har status som rådgivande organ och remissinstans i Europarådet och i FN:s ECOSOC

Se här!

Bild på "Manipulering pågår

Boken där 16 före detta sektmedlemmar berättar om sin tid i olika destruktiva rörelser.

Läs mer