Startsida Webbkarta Om FRI Vad är en sekt? Om olika rörelser    Kontakt/Hjälp


        Nyheter
UPPROP
Europarådets kritik
Om mardrömmar
Ny litteratur
2015 års utmärkelse

Se även Media


    Ständigt aktuellt
Se upp!
Råd till anhöriga
Yttrandefrihet
Tankefrihet
Hjälpkällan
Norsk rapport del 1
Norsk rapport del 2
Film om sekter
Globalt
Sektsjälvmord - kan det  hända här?
Sektpositiva akademiker
Oseriös utbildning
 och behandling

Notiser      Samhället

Riksdagsmotioner
SOU 1998:113
Terrordåd
Samhällets agerande
Barn i sekter
Children in cults
Ny skollag 1 aug 2010
Friskolor
Skolhälsovård
SEKTSJUKA    Mer information
Debatter/Konferenser
Utbildning/Föreläsningar
Litteratur

Bra länkar      
 Media/Arkiv

Media 2014
Media 2013

Media 2012
Media 2011
Media 2010
Media 2009
Media 2008
Media 2007
Media 2006

Arkiv

 


EN "KNUTBYMOR" VÄDJAR  

På DN Debatt kunde man i dec 2007 läsa följande vädjan:

"Till landets kristna befolkning, till alla församlingar inom olika samfund vädjar jag. ... Ni har alla ett ansvar för att ta vara på Knutbygruppen som hamnat så fel. Unga människor med många små barn ligger bildligt talat sårade och sargade i diket. Ni går förbi. Ingen har stannat och tagit hand om de förvirrade och skadade i diket. Finns det ingen barmhärtig samarit bland Sveriges kristna människor? Ni låter Åsa Waldau med manipulerande ledarskap fortsätta att föra dessa människor vilse ... Medierna har gjort den självlärda Åsa Waldau till kändispastor som får uttala sig som expert och företrädare för kristna människor i teve och press ... Människorna i Knutbygruppen säger att de är lyckliga. De skänker allt de har till församlingens många pastorer: sina pengar, sin fritid, sin karriär, sina liv, ja till och med sina barn som uppfostras i Knutbyandan. ... Uttrycker man sin åsikt får man inte längre ha kontakt med barn och barnbarn. Det är straffet från Åsa Waldau, som då känner sig kränkt. Jag frågar alla föräldrar, släktingar och vänner till medlemmar i Knutby Filadelfia: Ska vi acceptera det? ... Vill ni att era barnbarn ska växa upp i Åsa Waldaus värld? Åren går fort. Snart ska barnbarnen ha en utbildning. Ska inte heller de få normala liv eftersom deras föräldrar tror på Åsa Waldaus förkunnelse om att eftersom världens undergång är nära är det inte någon idé att skaffa sig en utbildning? ... Jag vet att jag kanske aldrig mer får träffa mina barn på grund av vad jag skriver här, men det är ett sista rop på hjälp. Jag orkar snart inte mer, men vill inte heller ge upp.

Ewa Westman, mor till två vuxna barn i Knutbyförsamlingen."

Ingrid Rost, redaktör för FRI:s medlemsskrift FRI-Brevet, citerar Ewas insändare i senaste numret. Hennes kommentarer:

"Ewas vädjan är gripande, isynnerhet för oss som förlorat barn till en destruktiv grupp, i detta fall till trosrörelsen/Livets Ord. Några Knutbypastorer har gått Livets Ords bibelskola eller motsvarande. Men det märkliga är att Ewa bland de församlingar hon räknar upp (i en lång mening jag utelämnat) även vädjar till trosrörelsen! Aktiv hjälp från det hållet är utesluten. Det vore att sätta bocken till trädgårdsmästare."

I DN 23/12 2007 låter ärkebiskopen Anders Wejryd meddela att man i Sveriges Kristna Råd (som har 27 medlemskyrkor med olika inriktning) ska diskutera det som sägs i debattartikeln "efter helgerna". Sten-Gunnar Hedin, föreståndare för Pingströrelsen, anser att Åsa Waldau måste lämna Knutby. "Det är enda sättet för henne att visa att anklagelserna inte stämmer." Waldaus kommentar karakteriseras av invektiv: "Usla lögner. Vedervärdiga påhopp". Alexander Westman, son till Ewa, medger att han har en väldigt dålig relation till sina föräldrar. "Men det har ingenting med Åsa Waldau eller Knutby att göra. ... Det stämmer inte att vi skulle leva avskärmade från omvärlden."


Åter till startsidan                                             Tillbaka

TERAPIFONDEN

FRI:s Terapifond har skapats för att bidra ekonomiskt till avhoppares eller uteslutnas rehabilitering.

VILL DU BLI ETT
STÖD?

BEHÖVER DU HJÄLP?

FECRIS

Läs om den europeiska organisationen för information och forskning om sekter. FECRIS har status som rådgivande organ och remissinstans i Europarådet och i FN:s ECOSOC

Se här!

Bild på "Manipulering pågår

Boken där 16 före detta sektmedlemmar berättar om sin tid i olika destruktiva rörelser.

Läs mer