Startsida Webbkarta Om FRI Vad är en sekt? Om olika rörelser    Kontakt/Hjälp


        Nyheter
UPPROP
Europarådets kritik
Om mardrömmar
Ny litteratur
2015 års utmärkelse

Se även Media


    Ständigt aktuellt
Se upp!
Råd till anhöriga
Yttrandefrihet
Tankefrihet
Hjälpkällan
Norsk rapport del 1
Norsk rapport del 2
Film om sekter
Globalt
Sektsjälvmord - kan det  hända här?
Sektpositiva akademiker
Oseriös utbildning
 och behandling

Notiser      Samhället

Riksdagsmotioner
SOU 1998:113
Terrordåd
Samhällets agerande
Barn i sekter
Children in cults
Ny skollag 1 aug 2010
Friskolor
Skolhälsovård
SEKTSJUKA    Mer information
Debatter/Konferenser
Utbildning/Föreläsningar
Litteratur

Bra länkar      
 Media/Arkiv

Media 2014
Media 2013

Media 2012
Media 2011
Media 2010
Media 2009
Media 2008
Media 2007
Media 2006

Arkiv

 


SCIENTOLOGERNAS FRONTORGANISATIONER  

Den 1 oktober 2008 sände Uppdrag granskning ett reportage om hur scientologerna använder sina frontorganisationer för att lura till sig miljoner av svenskarnas skattepengar.

Att scientologirörelsen ägnar sig åt bedrägeri och skickligt marknadsför sina företag och organisationer så att de framstår som samhällsnyttiga visste vi redan. Men att det är så många myndigheter, kommuner och offentliga inrättningar, där personalen underlåter att kontrollera varifrån man köper tjänster och vem man ger bidrag till trodde vi inte.

10 miljoner skattepengar till scientologerna

Men nu vet vi bättre. Enligt reportaget har 10 miljoner av skattepengar betalats ut till scientologernas viktigaste frontorganisationer, Narconon, KMR och RDS de senaste 5 åren! Bortåt 150 kommuner har utan att ifrågasätta vart pengarna går spenderat så många miljoner på en sekt som orsakar så mycket lidande och katastrofala följder för så många. Invånarna i dessa kommuner borde åtminstone kräva tillbaka dessa skattepengar från kommunen.

Mycket av den kunskap vi har om scientologerna har vi skaffat i deras eget material. I vårt arkiv finns tusentals dokument undertecknade av grundaren, L Ron Hubbard, och andra på toppositioner. Hur vi har kommit över dem? Avhoppare har försett oss med mängder av material som de tvingats köpa av sekten under sitt engagemang där. Dessutom har vi under mer än 20 år lyssnat till och läst vad olika avhoppare berättat för oss.

En av dem som berättat är Jesse Prince. Prince nådde ända upp i toppen under sina 16 år i rörelsen, så han vet. Som styrelseledamot i RTC - Religious Technology Center i USA, som är deras högsta instans, genomförde han själv kriminella handlingar i L Ron Hubbards anda. Delar av hans berättelse finns på vår hemsida.

I Uppdrag Gransknings utmärkta program tar nu Håkan Järvå sats för att hjälpa till och avslöja den här rörelsen, vars egenskaper den delar med både kameleonten och bläckfisken. Järvå, som är psykolog, har 14 års erfarenhet från scientologisekten i Sverige bakom sig. Han menar att ”det är en totalitär rörelse med ambitioner att ta över världen. De har en politisk agenda maskerad som religion.”

Se även Håkans uppsats i psykologi

Teamet som gjorde programmet ville ta reda på hur det gått för scientologirörelsen sedan den senast var ute i blåsväder för ett tiotal år sedan. Rättegångarna kring deras s k ”bibel”, som för de flesta upplevdes som ett skrattretande spektakel, innebar för några personer domar för brott mot upphovsrätten. (Numera är scientologernas ”bibel” utlagd på nätet!) Sedan dess har det varit tyst kring scientologerna. Tog bråket knäcken på dem?

Visst inte. Precis som alltid ändrade man bara strategi. Tidigare år har man klarat sin överlevnad genom att byta identitet - när Scientologikyrkan blev kritiserad började man presentera sig som Dianetik Center, tills det lugnade sig. Ibland räckte det med att byta adress - man har ju ideligen flyttat sina lokaler i Stockholm, oftast dock på grund av uteblivna hyresbetalningar.

Men den här gången mobiliserade man i stället sina frontorganisationer:

RDS (Riksorganisationen för ett Drogfritt Sverige) - marknadsför Narconon
Narconon -”Behandlingshem för drogmissbrukare”
KMR (Kommittén för Mänskliga Rättigheter) - Bekämpar psykiatrin

Frontorganisationerna har flera roller utöver att dra in pengar:
Järvås definition av en av frontorganisationernas viktigaste uppgifter är mitt i prick: ”Att sprida scientologiskt tänkande utan att tala om att det handlar om scientologi.”
En annan är att skapa goodwill och locka ungdomar till scientologisekten.

RDS i Sverige

grundades av scientologen Åsa Graf, som 2003 fick medalj från scientologernas högsta ledare i USA för sitt arbete med RDS, men som ändå anser att de är ”en religiös och opolitiskt ideell förening och inte jobbar för scientologikyrkan” (läs mer).

I Sverige har scientologerna genom RDS också belönats av Stiftelsen för Insamlingskontroll med ett 90-konto - ett utstuderat sätt att lura andra myndigheter.

De senaste fem åren har RDS sålt tjänster till över 130 kommuner. Antidroginformationen - i första hand i skolor - har inhöstat 7 milj i föreningsbidrag och gåvor enligt reportaget! Av TV-teamets granskning framgår att RDS betalar bidrag till skolorna för att de ska anlita Narconons föreläsare!

Ytterbyskolan i Kungälv är en skola som anlitat en föreläsare från Narconon. Biträdande rektor Margareta Nyström berättar att hon tyckte han var bra, men föreläsaren nämnde aldrig scientologirörelsen. Han tog några bilder på klassen och föreslog att eleverna skulle skriva ner vad de tyckte om föreläsningen. Rektorn blir upprörd när hon vid SVT:s besök uppmärksammas på att bilderna och elevernas berättelser finns på scientologernas hemsidor. ”De använder ju oss som reklam för sin verksamhet. Det är förskräckligt”, säger hon. Reportern säger att scientologerna under många år samlat bilder och uttalanden från elever och lagt ut på sina hemsidor.

Narconon

Reportrar från TV är inte välkomna på Narconons behandlingshem. För att få reda på något om Narconon i Sverige tvingades man resa till USA! Där lyckas de få en personlig intervju med Clark Carr, president vid Narconon International på scientologernas huvudkontor i Los Angeles. Men man får inte filma. Carr är förtjust över svenska scientologers prestationer att dra in så mycket pengar. Samtidigt som organisationerna i Sverige förnekar att de är en del av scientologirörelsen bekräftar även Robert B Adams, vice president i Scientology Church International att frontorganisationerna tillhör scientologernas ”sekulära program” och är nöjd med svenskarnas framgångsrika arbete.

Narconons behandling består i huvudsak av ett program som kallas Reningsgenomgången - samma program som man även finner i scientologikyrkans prislista. På vägen mot att bli en framgångsrik scientolog uppmanas man där att göra detta program, som innebär bastubad 4-5 timmar/dag, löpning och intag av höga doser av vissa vitaminer (som ibland resulterat i skador på slemhinnor) under flera veckor. På det sättet påstås man driva ut alla giftiga ämnen ur kroppen. Man hävdar att programmet även kan användas att driva ut kemiska stridsmedel och radioaktivitet vid kärnkraftsolyckor!

Folke Sjöqvist, professor i farmakologi, som medverkar i programmet, har gjort en grundlig utvärdering av Narconons behandlingsmetoder. Han anser att läkare i Sverige ”under inga omständigheter bör tillåta, än mindre uppmana att medverka i eller övervaka behandlingen” och att metoderna inte borde tillåtas.

Socialstyrelsen har underkänt metoderna som Narconons ”behandlingshem” använder, metoder som utformats av scientologirörelsens grundare L Ron Hubbard. Weine Pettersson är en av dem som för flera år sedan betalade för en sådan ”behandling”. I början kändes det ganska bra, tyckte han, men snart mådde han bara sämre och sämre. Ändå fortsatte han auditeringen (= del av ”behandlingen”) i sju år till en kostnad av 130.000 kr. De första 50.000 lånade han. Resterande 80.000 var en livförsäkring som föll ut när fadern dog. I en intervju i DN säger han: ”Till slut var jag tvungen att inse att auditören satt och blåste mig.” Det var ett hårt slag, och när han vände sig till ”kyrkan” rekommenderade de att han skulle köpa nya kurser direkt av dem. För 85.000 till skulle auditörens misslyckanden korrigeras! Weine stämde senare scientologerna och fick tillbaka 50.000 kr. Läs mer om Narconon.


KMR

KMR försöker smutskasta psykiatrin på alla möjliga sätt - de påstår att psykiatrin är en bluff och har en konspirationsteori som går ut på att psykiatrin är i maskopi med läkemedelsindustrin och att målet är att förgöra större delen av mänskligheten. Det säger bl a Vanna Beckman, författare och vetenskapsjournalist. Hon berättar att KMR under lång tid motarbetat psykiatrins forskningsprojekt om t ex ADHD och att forskare på grund av KMR:s påtryckningar tvekar att arbeta vidare. KMR lägger ned mycket arbete på lobbying och på att sprida rykten och leta fram alla sanna och osanna bilder av psykiatrins misslyckanden

I TV-programmet visas exempel på ett dokument undertecknat av L Ron Hubbard, som lyder:
”Konfidentiellt. Vi vill ha åtminstone en hållhake på varje psykiater i England - ett mord, en våldtäkt eller ett överfall. Det här är Projekt Psykiatri. Vi skall få bort dem.”
Under besöket i Los Angeles visades en film om KMR:s kampanjer. Man kallar psykiatrin Dödens Industri och påstår att psykiatrin ligger bakom världskrigen, förintelsen och t o m 11 september-attentatet i USA. Läs mer

Men i Sverige har vi gett scientologerna 7 miljoner i gåvor och bidrag och 130 kommuner har köpt tjänster av dem de senaste 3-5 åren

Några exempel :

Norrköpings kommun 60 fakturor              1.017.500 kr
Eslövs kommun        104    ”                   1.575.300 kr
Landskrona kommun   30    ”                      489.540 kr
Årjängs kommun                                        46.049 kr
Stenungsunds kommun                               13.370 kr

I Norrköpings kommun tar man till sig kritiken och tycker att man borde kollat bättre.
Det gör däremot inte kommunalrådet Cecilia Lind i Eslövs kommun.

När reportern ställer frågor till henne svarar hon att Narconon sagt! att inga pengar går till scientologerna. Det har aldrig fallit henne in att själv kolla den saken trots att det är enkelt att gå in på scientologernas egen hemsida, där det framgår av Narconons egna dokument att de skickar stora delar av sina intäkter vidare till scientologirörelsen.

Svenska skattepengar går alltså vidare till Narconon och ABLE (en annan av scientologernas underorganisationer) i USA.

Bitr chefsöverläkare Ulf Brettstam vid psykiatriska kliniken på Höglandssjukhuset tycker det är upprörande att vi med skattemedel ska finansiera en farlig sekts reklamkampanjer som ju bara syftar till att håva in mera pengar och förstöra för utsatta människor. Med hjälp av våra skattepengar! Det är ju inte klokt!

Den enda som gnuggar händerna av förtjusning är Robert B Adams i scientologernas fäste i USA.

Det klassiska sättet för scientologerna att locka ungdomar till organisationen är emellertid genom sina personlighetstester. I tonåren är de flesta begåvade ungdomar sökare och försöker skapa en bild av sig själva. Då är det intressant att testa sig. Resultatet på just detta test är alltid positivt, MEN någonting bör alltid förbättras enligt den scientolog som du träffar. Lösningen är en kurs som kostar nästan ingenting. Nappar du på det omges du snart av ett team som bombarderar dig med intresse, omtanke, erbjudanden och löften. På nolltid är du såld. Till en totalitär rörelse, vars politiska plan är att ta över världen. ”Religionen” har bara ett syfte: att skapa fördelar och försöka undvika insyn.

I programmet bekräftar Håkan Järvå den beskrivningen, som vi fått från 100-tals f d scientologer tidigare. Utbildningen till psykolog hjälpte honom att förstå vad scientologernas strategi ledde till: Den
fantastiska känslan i början drog honom djupare in i rörelsen, vägen smalnade och det var svårt att vända. ” Allt - oavsett beteende - bestraffades. Man har vissa metoder som jag skulle beteckna som hjärntvätt. Man omprogrammerar individen till att bli en god och nyttig scientolog helt enkelt.” Så säger Järvå. Läs mer om scientologirörelsen.

En av scientologernas tidigare profiler berättar

Vid reportrarnas besök i Los Angeles träffade de förutom scientologernas folk även Michael Pattinson, känd konstnär. Han är gay och i början av 70-talet, då det var en ganska farlig tillvaro att vara homosexuell, blev han uppmärksammad på att scientologerna hade ”bot” mot detta ”fördärv”. Genom deras ”auditing” skulle han ”botas” - det kunde ju kanske göra livet mindre farligt. Efter 24 år och en halv miljon fattigare är han fortfarande gay - men numera ”en lycklig gay”, som han uttrycker sig.

De 24 åren i scientologirörelsen, tidvis på allra högsta nivå, gav honom insyn i hur rörelsens olika grenar, teknik och organisation fungerar. Han bekräftar Järvås yttrande och anser att rörelsen är rena svindeln. Det handlar om att lura folk i hela världen - en affärsrörelse under religionens täckmantel, som lovar en massa som de varken kan eller har infriat och tar bra betalt för ingenting. Rent bedrägeri.

---------------------------

Den 4 december 2008 kunde man på SVT:s webbsida läsa att rektorn för ABB:s Industrigymnasium i Västerås ställt in ett föredrag, som RDS skulle hållit, efter att han sett SVT:s program.

Grattis SVT och Uppdrag granskning! Och stort tack till skolledningen i Västerås som agerade så snabbt och resolut. Hoppas fler ser detta och skonar elever och skattebetalare.


Åter till startsidan                                            Tillbaka

TERAPIFONDEN

FRI:s Terapifond har skapats för att bidra ekonomiskt till avhoppares eller uteslutnas rehabilitering.

VILL DU BLI ETT
STÖD?

BEHÖVER DU HJÄLP?

FECRIS

Läs om den europeiska organisationen för information och forskning om sekter. FECRIS har status som rådgivande organ och remissinstans i Europarådet och i FN:s ECOSOC

Se här!

Bild på "Manipulering pågår

Boken där 16 före detta sektmedlemmar berättar om sin tid i olika destruktiva rörelser.

Läs mer