Startsida Webbkarta Om FRI Vad är en sekt? Om olika rörelser    Kontakt/Hjälp


        Nyheter
UPPROP
Europarådets kritik
Om mardrömmar
Ny litteratur
2015 års utmärkelse

Se även Media


    Ständigt aktuellt
Se upp!
Råd till anhöriga
Yttrandefrihet
Tankefrihet
Hjälpkällan
Norsk rapport del 1
Norsk rapport del 2
Film om sekter
Globalt
Sektsjälvmord - kan det  hända här?
Sektpositiva akademiker
Oseriös utbildning
 och behandling

Notiser      Samhället

Riksdagsmotioner
SOU 1998:113
Terrordåd
Samhällets agerande
Barn i sekter
Children in cults
Ny skollag 1 aug 2010
Friskolor
Skolhälsovård
SEKTSJUKA    Mer information
Debatter/Konferenser
Utbildning/Föreläsningar
Litteratur

Bra länkar      
 Media/Arkiv

Media 2014
Media 2013

Media 2012
Media 2011
Media 2010
Media 2009
Media 2008
Media 2007
Media 2006

Arkiv

 


VÄGEN HEM  

I februari 2009 visades i TV4 ett reportage i form av en film i tre delar om tragedin i Knutby i januari 2004. Filmen följdes upp i programmet ”Efter 10” med Malou. Journalisten Karin Swärd är initiativtagare och regissör och har med sitt team intervjuat, filmat och beskrivit förhållandena i Knutby-församlingen.

Karin Swärd har med filmen begåvat och kreativt bland många andra avslöjanden lyckats visa hur pastorn Helge Fossmo får predikningarna att stämma med hans intentioner - fast på ett sätt han förmodligen inte tänkt sig. De andra pastorerna faller aningslöst och snällt in i den styrka som ligger i att nämna döden som ”VÄGEN HEM”. Frågan är hur många av pastorerna som fortfarande förväntar sig att HEM är detsamma som Paradiset?

Det är inte första gången som Karin Swärd tar itu med sektproblemet, och hon gör det på ett noggrant, initierat och engagerat sätt. Vi hoppas att filmen kommer att spridas till så många som möjligt, och i synnerhet till politiker och myndigheter.

Filmen inleds med en deklaration:

”Vägen hem bygger uteslutande på verkliga händelser som rekonstruerats. Dialogen är hämtad ur rättegångsprotokoll, polisförhör och identiska intervjuer med huvudpersonerna.”

Bakgrund

Sara Svensson

Från polisförhör med Sara Svensson (den sk Barnflickan) under utredningen av mordet på Alexandra Fossmo (Åsa Waldaus syster och Helge Fossmos andra hustru) och mordförsöket på Daniel Linde (Annette Lindes make):

Så här berättar Sara:
Hon var gift när hon och Helge blev kära i varandra. Hon fick församlingens tillstånd att skilja sig, men församlingen förstod inte att hon och Helge blivit kära i varandra. Hon anställdes hos Helge för att vara barnflicka för hans tre barn, men Helges avsikt var att de skulle kunna vara tillsammans dygnet runt. (Fördrivningen av Helges demoner, som Sara skulle fördriva med sex pågick i ett par år). Men när Helge vilje skilja sig blev Sara förskjuten av Åsa, som kallades drottning Tirsa, och hon fördömde Sara så vi fick göra allt i smyg. Sen träffade ju Helge Nettan (Daniel Lindes fru) och hela tiden så fick Helges fru Alexandra acceptera det här. Hon visste att Helge hade fullt upp med den andliga striden som bara kunde botas med sex.

Helge hade alltså lyckats övertyga hela församlingen om att han var angripen av demoner, att han led fruktansvärt, i synnerhet på nätterna, och att den enda som kunde fördriva demonerna var Sara och det måste ske med sex.

Hur det utvecklades

Så småningom räckte inte Sara för Helge.

Helge berättar vid ett polisförhör hur det gick till när han hade ”själavård” med Nettan (Daniels fru Annette).

Det gick överstyr - då blev det minst sagt körigt. Flinar! Sara var speciell för hon var skickad av Gud för att fördriva dom onda andarna som bara kunde fördrivas med sex. Så vi fick ha sex dygnet om. Alexandra accepterade för det var ju bara Sara som kunde driva ut demonerna. Sara sov på soffan i vardagsrummet, Alexandra i sovrummet och själv sov han i gästrummet, dit Annette kom på natten. När vi hade sex satte jag på torktumlaren så Alexandra inte kunde höra. Skrattar!

När Helge tyckte att det blev ”körigt” fick han idén att låta Sara hjälpa några personer att ”komma hem”. Han börjar sända anonyma sms till Sara. Saras andlige ledare är ju Helge, så hon ber honom tolka dem och det gör han så gärna.

Sara i förhör hos polisen:
Det var svårt att tolka de anonyma sms:en, men Helge hjälpte mig, säger Sara. Alexandra och Daniel var färdiga här på jorden, dom skulle hem, och jag måste ordna så att dom kom hem och alla de här personerna (pastorerna) pratade jämt om att komma hem direkt - det var egentligen bara en lång väntan här på jorden. Den som inte ville dö var inte kristen på riktigt. I de här sms:en stod detta inte rakt ut , men Helge hjälpte mig att tolka budskapen och då förstod jag att Gud skulle bara ge mig nåd om jag utförde den här lydnadshandlingen annars skulle jag hamna i helvetet i evighet, och jag kunde visa min lydnad genom att skjuta båda två.

Förhörsledaren: Så Du menar att allt det här skall tolkas okstavligt - med att ”komma hem”?

En avhoppare som teamet besöker har visat videofilmer från församlingen, bl a en där Fossmo predikar om detta (men han är inte ensam - detta är ett tema som används flitigt under den här tiden av flera pastorer, bl a av Åsa):

”Ta inte nåden för given! Du vet ju inte hur länge Du lever. Och jag säger inte det här för att skrämma någon. Inte alls. Man behöver inte vara 80 år för att tänka så, man kan faktiskt ha fullbordat sitt lopp för att tänka så. Vad skönt att veta att man har fullbordat sitt lopp, eller hur? Jag vet inte hur det är med Dig, men jag längtar hem. He, he, he. Att veta att vi har fullbordat vårt uppdrag för att få vara hos Honom. Vad är det värsta som kan hända? Det är att Du dör. Det är väl inte det värsta? Det är ju det absolut bästa som kan hända, om Du vet att Du har ett hemland. Är vi på väg hem?” JA! instämmer hela församlingen.

Den 10 februari 2004

Sara har skaffat en revolver. Efter flera försök på ”Plattan” vid Sergels Torg i Stockholm har hon lyckats få tag på detta vapen som har ljuddämpare (men skotten hörs ändå tydligt på filmen vid en rekonstruktion). Betalningen har inkluderat instruktioner och övning i hur man laddar och siktar.

På natten den 10 februari 2004 skjuter Sara 3 skott mot Alexandra, som ligger och sover. Hon går ut, laddar om och knackar på dörren till Daniel Lindes hus. Daniel öppnar och hon skjuter 2 skott mot honom. Ett träffar i bröstet, ett i ansiktet. Daniel överlever trots skadorna.

Strax innan har följande hänt.
Sara berättar:
Helge ringer till mig och säger: ”Nu är det lugnt på kullen. Folk har lagt sig. Dom sover” Så stannar jag bilen och laddar revolvern. Tidigare har jag fått ett anonymt sms, där det står: Det första är ett måste (=Alexandra) och jag förstår och är övertygad om att det här är något jag måste göra. Jag intalar mig hela tiden att jag måste.”

Nu är det gjort

Ny predikan: ”Vi tackar Gud för att Alexandra nu är i Paradiset!”

Helge ringer till sitt försäkringsbolag och kollar livförsäkringen! (Polisen buggar nu alla telefonsamtal från Knutby)

Helge ringer någon igen (Nettan?) angående alla utgifter som kommer av Alexandras död. Han räknar upp begravningskostnader, blommor, lokal, mat, kläder osv - och säger: ”Vad dyrt det är att dö! Helen och jag hade inga försäkringar, så det har jag lärt mig.” Han säger att han tror att han med försäkringens hjälp kan ha råd att bo kvar i villan.

Karin Swärds besök och intervjuer på Församlingsgården

Efter flera försök fick Karin tillstånd att besöka Församlingsgården för att intervjua och fotografera. De fick intervjua två av pastorerna, men inte Helge: ”Han måste vila.” Och inte Åsa.

Under tiden TV-teamet är där händer bl a följande:

Hela församlingen ber för Helge.

Åsa Waldau bjuder på lunch vid ett vackert dukat bord. Karin frågar Åsa om hon inte kan göra ett undantag från sitt nekande att bli intervjuad men Åsa svarar:

”Du vet att jag inte bestämmer själv, utan när det är dags så talar Han om det för mig”. ”Jaha, Du menar Gud? Bestämmer han när Du ska bli intervjuad?” ”Ja, Gud bestämmer allt i ett kristet liv. Jag tror att Karin och jag har två olika chefer.” (Skratt) ”Min heter ju Janne Scherman”, svarar Karin. Fotografen: ”Det var nog inte riktigt så Åsa menade, Karin. Hon menade nog Djävulen.” Alla ser besvärade ut, men Åsa grejar det: ”Men Du kanske har litet av Din barnatro kvar, så allt hopp är kanske inte ute.”
Åsa drar sig tillbaka och gör en drottninglik gest till 2 kvinnor och uppmanar dem att duka av. Hon kramar Karin med strålande blick.

Samtidigt som Karin samtalar med de två pastorerna gör Polisen husrannsakan och hämtar Helge Fossmo och Annette Linde till Polisstationen, där de anhålls. Pastorerna gör inte en min som avslöjar att de vet detta, vilket är troligt, eftersom de får många samtal på sina mobiler medan intervjun pågår. I stället säger de: Församlingen gör allt för att stötta Helge. Först när TV-teamet kallas till presskonferens på eftermiddagen får de veta vad som hänt.


Förhören med Fossmo

”Jag har ju sagt att jag inte visste något. Och mina två söner som sov i samma rum vaknade inte heller av skotten.” Men Saras telefon hörde han. Hon säger i telefon till Helger: ”Dörren är låst.” Helge förstod ingenting. Han är inte inblandad. Enligt Sara har han hjälpt till att tolka de anonyma sms:en. Helge förstår inte varför hon säger så. Han har alltid pratat med henne om sms:en ur ett bibliskt perspektiv. Han har aldrig pratat om att hon skulle döda någon. Men polisen säger att de har återskapat sms:en och de stämmer ordagrant med vad Sara sagt i polisförhören. Och dom kommer ju från Din mobil Helge, säger polisen. Är det inte så att Du har skrivit dem för att lura Sara? Han upprepar: ”Jag har inget med det där att göra. Men Sara har ju fått till en snygg historia. Och det finns ingenting i våra samtal som kan tolkas på det här sättet. Vi har tydligen befunnit oss på två olika planeter.”

Samuel Frankner (som vaknade och fann Daniel sårad när Sara skjutit honom) har vittnat om vad som hände den där natten:

”Jag vaknade vid 4-5-tiden på morgonen av något ljud. Jag bodde i ett gästrum” (familjen Frankner var inneboende hos Lindes). Han hör sen ett kvidande ljud inifrån Daniels sovrum och går upp med minsta grabben, som också vaknat, på armen. ”Det var mycket blod. Daniel var vid medvetande och berättade att någon skjutit och sprungit iväg. Det var väldigt obehagligt, för jag visste inte om den som skjutit fanns kvar i huset.”

Efter 14 dagar i häktet får Helge sparken som församlingsledare samtidigt som Annette Linde släpps.

Helge vill inte vidkännas någonting. Nu vill han däremot berätta. Han påstår att församlingen hittar på en massa om honom för att de är rädda för vad han skall berätta om dem som han känner till. T ex hur det gick till när Åsa blev Kristi Brud. Åsa hade låtit honom förstå att hon trodde att HON var Kristi Brud.

Själv säger Åsa att hon bara ville ha en fest för att befästa sin trohet till Gud. Hon fick efter tillställningen namnet Drottning Tirsa. Detta spektakel bekräftas senare av en avhoppare, Marina Westman och i filmen återges ”bröllopet”.

Vid ett senare förhör med Helge tillstår han att han har gjort mycket fel som ingen människa skall göra, i synnerhet inte en pastor. Avslutar med ”Jag har varit en gris.”

Förhören med Sara

Närvarande är Saras advokat Christer Söderberg och förhörsledaren Jan Halling.

Förhörsledaren frågar Sara om det stämmer att kvinnorna alltid måste lyda mannen i familjen. Sara svarar vad hon hade måst lära sig i Knutby-församlingen. När hon hade förskjutits av Åsa skulle hon isoleras från församlingen för att hon kunde ”smitta” de andra med sina onda andar, men hon fick vara med Helge för att hon gjorde nytta med hans kamp mot Djävulen.

Det där går inte ihop tycker Halling. Nej, säger Sara. Men då hade vi drottning Tirsa som hade svar på alla frågor. För hon hör Gud bäst och kan förklara för oss sedan. Men hur var det när Du isolerades, fick Du inte träffa några andra då? Nej, och kom det någon till huset fick jag gömma mig i ett rum. Och även Helge sa att jag var så oren och hemsk och fasansfull, men han sa också att allt skulle bli bra bara jag helgade mig, och jag trodde att om jag utförde mitt uppdrag, min lydnadshandling så skulle Gud ge mig nåd.

Samtal med några f d medlemmar

TV-teamet träffar också några avhoppare, som får komma till tals i filmen.

Gunnar tar emot hemma. Han lämnade församlingen ett år tidigare efter nästan 10 år. Han säger att det mesta som skrivs om dem i tidningarna tyvärr är sant - det är rena hjärntvätten därute och han visar bandinspelningar från församlingen. Många är livrädda för ledarna, i synnerhet för Åsa Waldau och dom ljuger om Kristi Brud. Men det tar tid att lämna - att bryta ett mönster och en gemenskap.

Marina, som lämnade församlingen 2005 efter nästan 7 år läser ur ett dokument som hon måste följa när hon satt i ”församlingstukt”. Hon skulle memorera det som stod där - de regler hon i fortsättningen skulle leva efter varje dag. Hon läser högt: ”Inte vara upprorisk mot min man = Gud, utan vara underordnad = lita, lyssna på min man och mina ledare, det är detsamma som att jag gör det mot Gud.”

Marina fortsätter och tänker på när Sara isolerades med Helge. ” Vad höll vi på med? Jag vill inte försvara mig men man respekterade sina ledare så starkt att det dom sa kunde inte ifrågasättas. Och när ledarna säger att Sara är högmodig, som är en av de värsta synderna, så tror man det till 110 %. Man är så hjärntvättad och så påverkad av vad andra tycker och tänker så om jag tyckte annorlunda så skulle jag inte våga säga det.”

Marina berättar också om ”bröllopet”, då Åsa blev ”Drottning Tirsa”. Marina var en av tärnorna. Filmen visar hur Åsa inför bröllopet blir omhändertagen - sminkad, friserad, får fotmassage osv. 3 kvinnor håller på och pyntar med henne, de klär henne i en vit lång klänning, hon får ett diadem i håret och de niger för henne ideligen. Sedan blir det en festmåltid med Åsas favoriträtter. Åsa säger: ”Det här är så väldigt, väldigt stort för mig och jag trodde faktiskt inte att den här dagen skulle bli av och jag är så glad att jag fått dela den med Er, det har varit fantastiskt. Varsågod och börja.” Många, men inte alla, fick smycken av Åsa enligt Marina. Åsa sa hela tiden: Mina tärnor, min Marina säger Marina.

Domen *)

På åhörarplatserna i Tingsrätten sitter pastorerna från församlingen.

Åklagaren frågar Sara igen om hon vidhåller sitt erkännande och Sara säger ja och berättar igen varför hon gjorde det.

Åklagaren frågar Helge vad han har att säga om det som Sara säger - att han ligger bakom allt.

Helge: ”Jag vet inte var hon får allt det här ifrån. Det har jag ju redan sagt. Att jag inte var delaktig på något sätt.”

Sara Svensson döms till rättspsykiatrisk vård för mord och mordförsök. Helge Fossmo döms till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök. Däremot frikänns Fossmo från anklagelsen om mord på sin första hustru Helena. (Helen Fossmo dog 991218. Enligt pastorerna lägger polisen snabbt ned utredningen av dödsfallet.)

Först 2006 erkände Fossmo delaktighet i mordet på Alexandra och mordförsöket på Daniel. Han avtjänar sitt livstidsstraff på Kumla-fängelset, där han nu gift sig för tredje gången.

Församlingen planerar nu att bygga en ny, stor kyrka i Knutby.
*) Läs utförligt reportage från rättegången 2004

Läs också "Samtal hos Malou i 'Efter 10' "


Åter till startsidan                                             Tillbaka

TERAPIFONDEN

FRI:s Terapifond har skapats för att bidra ekonomiskt till avhoppares eller uteslutnas rehabilitering.

VILL DU BLI ETT
STÖD?

BEHÖVER DU HJÄLP?

FECRIS

Läs om den europeiska organisationen för information och forskning om sekter. FECRIS har status som rådgivande organ och remissinstans i Europarådet och i FN:s ECOSOC

Se här!

Bild på "Manipulering pågår

Boken där 16 före detta sektmedlemmar berättar om sin tid i olika destruktiva rörelser.

Läs mer