Startsida Webbkarta Om FRI Vad är en sekt? Om olika rörelser    Kontakt/Hjälp


        Nyheter
UPPROP
Europarådets kritik
Om mardrömmar
Ny litteratur
2015 års utmärkelse

Se även Media


    Ständigt aktuellt
Se upp!
Råd till anhöriga
Yttrandefrihet
Tankefrihet
Hjälpkällan
Norsk rapport del 1
Norsk rapport del 2
Film om sekter
Globalt
Sektsjälvmord - kan det  hända här?
Sektpositiva akademiker
Oseriös utbildning
 och behandling

Notiser      Samhället

Riksdagsmotioner
SOU 1998:113
Terrordåd
Samhällets agerande
Barn i sekter
Children in cults
Ny skollag 1 aug 2010
Friskolor
Skolhälsovård
SEKTSJUKA    Mer information
Debatter/Konferenser
Utbildning/Föreläsningar
Litteratur

Bra länkar      
 Media/Arkiv

Media 2014
Media 2013

Media 2012
Media 2011
Media 2010
Media 2009
Media 2008
Media 2007
Media 2006

Arkiv

 


SCIENTOLOGIN AVSLÖJAD!  

”Jag måste få veta sanningen, jag var tvungen att förstå hur det hela hängde ihop. Scientologin var grunden jag stod på. Om den var en lögn, kunde jag inte fortsätta leva som jag gjorde. Det fanns ingen väg tillbaka.”

Efter att ha lagt hela sitt vuxna liv - och miljoner kronor - i den nyandliga rörelsen scientologin vänder sig Robert Dam mot sin organisation, väl medveten om att det kan kosta honom allt: jobbet, de närmaste vännerna, ja till och med hans fru Tina och de två döttrarna. Men tvivlen har blivit för stora, historierna om maktmissbruk, manipulation och pengatörst för många.

Hans bok "Avhopparen" - som egentligen borde fått titeln ”Avslöjaren” - är Robert Dams personliga berättelse, men också den otroliga historien om scientologirörelsens uppkomst och om upphovsmannen L Ron Hubbard - från starten i den science fiction-liknande miljön på 1950-talets USA, genom de dramatiska åren på evig flykt från skattemyndigheterna fram till Hubbards mystiska död på en öde ranch 1986.

Dansken Robert Dam avslöjar bland mycket annat
- vem som har blivit rik på att scientologerna blev   skattebefriade i USA 1993
- hur sektens förödande manipulation går till
- hur Hubbard under sina sista år avslöjar bluffen med OT,   tar av sig glorian och dör full av droger

Läs också: Ny litteratur  Media 2012  Recensionen


AVSLÖJANDEN I BOK  

Den 15 januari 2008 kom en bok med titeln ”Tom Cruise, An Unauthorized Biography” av Andrew Morton. En vecka efter den kommit ut toppade den New York Times bestsellerlista för fackböcker. Scientologerna svarade med att kalla boken ”ett trångsynt, ärekränkande angrepp fullt av lögner”. Som replik till denna attack har Jenna Miscavige Hill, nära släkting till scientologernas nuvarande ledare, beskrivit hur rörelsen splittrade hennes egen familj. Scientologfunktionärer förbjöd henne att tala med sina föräldrar och lade beslag på brev från dem. Jenna vill göra offentligt att scientologerna uppmanar sina medlemmar att bryta kontakten med familjen. Läs mer på http://exscientologykids.com


SVERIGE HAR FÅTT SIN EGEN TOM CRUISE

Nu har Sverige fått sin egen Tom Cruise. Filmen om Cornelis Vreswijk hade svensk premiär den 12 november 2010. Hans-Erik Dyvik Husby med artistnamnet Hank von Helvete spelar Cornelis. I SVT:s populära program på fredagar med Skavlan visades han upp och fick t o m göra reklam för Narconon! I Skavlans program några veckor senare fick han återigen ta plats och sjunga visor ur filmen. Han är även en levande reklampelare för scientologernas frontorganisation KMR.


FILMEN THE MASTER  

Den 25 januari 2013 skriver DN i en artikel på ”Insidan” om filmen bl a: Det sägs att filmen tros vara baserad på Ron Hubbards, scientologirörelsens grundare, liv. I en faktaruta redogörs för hur scientologin beskrivs i Nationalencyklopedin.

Efter att ha sett filmen, måste man konstatera: Som film betraktad är den medelmåttig, men som beskrivning av Hubbards liv och scientologirörelsen duger den inte. Man kan möjligen tänka sig att ett antal personer som ”nosat” på sektens verksamhet under kort tid, kan känna igen sig litet från tiden då de introducerades i scientologin. Men filmen beskriver på intet sätt vad som väntar.

Läs hellre Robert Dams bok "Avhopparen - mina 20 år i scientologirörelsen", som ger en detaljerad verklighetsbild av sekten.

I artikeln intervjuas Håkan Järvå, som var aktiv scientolog i 14 år. Efter att ha lämnat sekten har han utbildat sig till psykolog och arbetar nu som skolpsykolog i Göteborg. På sin fritid ägnar han mycket tid åt att vara ett stöd för människor som lämnat eller blivit utkastade från olika sekter. Han beskriver kunnigt vad som får människor att engagera sig i en sekt, hur sekten lyckas behålla dem och hur viktigt det är att stötta avhoppare. Håkan Järvå, som dessutom är redaktör och medförfattare till boken ”Sektsjuka: bakgrund, uppbrott, behandling”  (Studentlitteratur), utför ett berömvärt arbete.

Åter till startsidan                                            Tillbaka

TERAPIFONDEN

FRI:s Terapifond har skapats för att bidra ekonomiskt till avhoppares eller uteslutnas rehabilitering.

VILL DU BLI ETT
STÖD?

BEHÖVER DU HJÄLP?

FECRIS

Läs om den europeiska organisationen för information och forskning om sekter. FECRIS har status som rådgivande organ och remissinstans i Europarådet och i FN:s ECOSOC

Se här!

Bild på "Manipulering pågår

Boken där 16 före detta sektmedlemmar berättar om sin tid i olika destruktiva rörelser.

Läs mer