Startsida Webbkarta Om FRI Vad är en sekt? Om olika rörelser    Kontakt/Hjälp


        Nyheter
UPPROP
Europarådets kritik
Om mardrömmar
Ny litteratur
2015 års utmärkelse

Se även Media


    Ständigt aktuellt
Se upp!
Råd till anhöriga
Yttrandefrihet
Tankefrihet
Hjälpkällan
Norsk rapport del 1
Norsk rapport del 2
Film om sekter
Globalt
Sektsjälvmord - kan det  hända här?
Sektpositiva akademiker
Oseriös utbildning
 och behandling

Notiser      Samhället

Riksdagsmotioner
SOU 1998:113
Terrordåd
Samhällets agerande
Barn i sekter
Children in cults
Ny skollag 1 aug 2010
Friskolor
Skolhälsovård
SEKTSJUKA    Mer information
Debatter/Konferenser
Utbildning/Föreläsningar
Litteratur

Bra länkar      
 Media/Arkiv

Media 2014
Media 2013

Media 2012
Media 2011
Media 2010
Media 2009
Media 2008
Media 2007
Media 2006

Arkiv

 


ENGLAGÅRD  

Englagård - kursgård med stark manipulation

Ännu ett exempel på en oseriös, spekulativ kursverksamhet - Englagård utanför Örebro - blir belyst i Expressen. Kallas av utövarna för ”Livszentrum”, men borde snarare heta manipulationscentrum.

I flera artiklar skildras hur ”kursverksamheten” utövas. Rubrikerna är t ex ”Här lär gurun ut att tala med andar”, ”Cancer beror på obalans” och ”Zarah, 40: Det är en bluff”.

Ägare och andlig ledare är Frank ”Satyam” Hougen. Han har sedan 2001 lockat tusentals svenskar med kurser och healing, ordnat seanser för kontakter med döda anhöriga, andeväsen, änglar och ”kraftdjur”. Det är dyrt, maten är mycket dålig, lokalerna utkylda, det blir litet sömn och förutom seanser läggs mycket tid ned på att marknadsföra kommande kurser och prylar från ”Englabutiken”. Det blir mycket gråt och många mår dåligt. En av kursledarna är healern Raphael Mabo, som påstår att många sjukdomar beror på obalans, inte bara huvudvärk, psykiska problem och social fobi utan också cancer och benbrott! Healerns jobb är att balansera obalanserna.

Staffan Rosander, FRI, säger i artikeln att det vore konstigt om man inte mådde dåligt efteråt och tillägger att många tror att new age är ett harmlöst smörgåsbord, men det är en myt. En del övningar är känslomässigt mycket starka och kan leda till att man går in i en psykos. Man utnyttjar människor och verksamheten är lönsam. Helena Löfgren, beteendevetare, anser också att det är oetiskt att utnyttja människors sinnestillstånd efter starka seanser och upplevelser för att sälja fler dyra kurser.

Det är positivt att Expressen och inte bara Konsumentverkets skrift Råd och Rön belyser detta ständigt växande samhällsproblem och visar hur människors behov utnyttjas och inbringar betydande summor åt skrupelfria charlataner.

Den som vill ha fakta om vanliga uttryck och fenomen som brukar förekomma i New age-sammanhang rekommenderas att titta på Vetenskap & Folkbildnings hemsida, www.folkvett.nu.

Se även Mullingstorp
Läs också om Oseriös utbildning och behandling

Åter till startsidan                                            Tillbaka

TERAPIFONDEN

FRI:s Terapifond har skapats för att bidra ekonomiskt till avhoppares eller uteslutnas rehabilitering.

VILL DU BLI ETT
STÖD?

BEHÖVER DU HJÄLP?

FECRIS

Läs om den europeiska organisationen för information och forskning om sekter. FECRIS har status som rådgivande organ och remissinstans i Europarådet och i FN:s ECOSOC

Se här!

Bild på "Manipulering pågår

Boken där 16 före detta sektmedlemmar berättar om sin tid i olika destruktiva rörelser.

Läs mer