Startsida Webbkarta Om FRI Vad är en sekt? Om olika rörelser    Kontakt/Hjälp


        Nyheter
UPPROP
Europarådets kritik
Om mardrömmar
Ny litteratur
2015 års utmärkelse

Se även Media


    Ständigt aktuellt
Se upp!
Råd till anhöriga
Yttrandefrihet
Tankefrihet
Hjälpkällan
Norsk rapport del 1
Norsk rapport del 2
Film om sekter
Globalt
Sektsjälvmord - kan det  hända här?
Sektpositiva akademiker
Oseriös utbildning
 och behandling

Notiser      Samhället

Riksdagsmotioner
SOU 1998:113
Terrordåd
Samhällets agerande
Barn i sekter
Children in cults
Ny skollag 1 aug 2010
Friskolor
Skolhälsovård
SEKTSJUKA    Mer information
Debatter/Konferenser
Utbildning/Föreläsningar
Litteratur

Bra länkar      
 Media/Arkiv

Media 2014
Media 2013

Media 2012
Media 2011
Media 2010
Media 2009
Media 2008
Media 2007
Media 2006

Arkiv

 


TOM CRUISE ILLA UTE?  

Tom Cruise i process

Hollywoodstjärnan, som påstås vara näst högste ledare efter David Miscavige, anklagas i en rättegång mot ledarna i scientologirörelsen för trakasserier. Nu har Cruise hamnat mitt i denna batalj med den f d scientologen Peter Letterese, som den 15 juli 2008 lämnade in en stämning till Floridas södra distriktsrätt.

Letterese anklagar även Miscavige och vill att scientologisekten ska prövas enligt USA:s "Racketeer Influenced and Corrupt Organization law" (ungefär svindleri- eller gangsterlagen). Han hävdar att scientologer kontinuerligt trakasserat honom efter att han fördömt och kritiserat rörelsen. Bl a har en scientolog ringt hem till Lettereses advokat och när advokatens hustru svarade, presenterat sig som hennes makes manlige älskare.

Vidare stämplar Letterese scientologirörelsen som ett "crime syndicate" och påstår att Miscavige är Tom Cruises medhjälpare vid dennes inhemska och utrikiska kampanjer och lobbying. Han har varit syndikatet behjälplig med att lägga sig till med tillgångar och gjort egna inbetalningar, som tros vara åtskilliga tiotals miljoner dollar.

Letterese anför också klagomål mot att scientologerna använder boken Effective Sales Closing Techniques, som han äger rättigheterna till. Han hävdar att deras användning av verket i sin undervisning skadar hans intellektuella rätt till den egendom, som han köpt rättigheterna till av författarens Leslie Danes änka.

Men begäran har enligt the New York Daily News blivit avvisad av scientologirörelsens taleskvinna Karin Pouw, som säger "Detta är en grundlös begäran baserad på lögner." Pouw tog också upp Lettereses bekymmer för sina bokrättigheter: "Redan tidigare denna månad avslog 'the federal Court of Appeals for the 11th Circuit' liknande krav och intygade att vår användning av boken var i sin ordning. Mr. Letterese fick böta 266.000 dollar för sin vägran att ta fram bevis för flera beskyllningar av samma slag."

Tom Cruise´s advokat måste nu bemöta detta i den process som pågår.

Källa: San Francisco Gate, 31 juli 2008


Åter till startsidan                                            Tillbaka

TERAPIFONDEN

FRI:s Terapifond har skapats för att bidra ekonomiskt till avhoppares eller uteslutnas rehabilitering.

VILL DU BLI ETT
STÖD?

BEHÖVER DU HJÄLP?

FECRIS

Läs om den europeiska organisationen för information och forskning om sekter. FECRIS har status som rådgivande organ och remissinstans i Europarådet och i FN:s ECOSOC

Se här!

Bild på "Manipulering pågår

Boken där 16 före detta sektmedlemmar berättar om sin tid i olika destruktiva rörelser.

Läs mer