Startsida Webbkarta Om FRI Vad är en sekt? Om olika rörelser    Kontakt/Hjälp


        Nyheter
UPPROP
Europarådets kritik
Om mardrömmar
Ny litteratur
2015 års utmärkelse

Se även Media


    Ständigt aktuellt
Se upp!
Råd till anhöriga
Yttrandefrihet
Tankefrihet
Hjälpkällan
Norsk rapport del 1
Norsk rapport del 2
Film om sekter
Globalt
Sektsjälvmord - kan det  hända här?
Sektpositiva akademiker
Oseriös utbildning
 och behandling

Notiser      Samhället

Riksdagsmotioner
SOU 1998:113
Terrordåd
Samhällets agerande
Barn i sekter
Children in cults
Ny skollag 1 aug 2010
Friskolor
Skolhälsovård
SEKTSJUKA    Mer information
Debatter/Konferenser
Utbildning/Föreläsningar
Litteratur

Bra länkar      
 Media/Arkiv

Media 2014
Media 2013

Media 2012
Media 2011
Media 2010
Media 2009
Media 2008
Media 2007
Media 2006

Arkiv

 


THE AMWAY PYRAMID SUIT  

Amway fälldes nyligen i Kalifornien ”under the federal Racketeer Influenced Corrupt Organizations Act”. Rättegången mot Amway har drivits sedan 2007 av ett antal avhoppare, som representerade tusentals personer som blivit utnyttjade av Amway och med hjälp av några kända advokater som agerade ”pro bono publico”, dvs på
ideell basis.

Rätten fastslog bl a att Amway medvetet misslett amerikanska konsumenter med falska uppgifter om inkomstförhållanden, sålt produkter till överpris och i hemlighet överfört praktiskt taget alla nya rekryters förlorade investeringar till ett fåtal i toppen, år efter år. Rätten anklagade Amway för att driva ett illegalt pyramidsystem och hävdade att den huvudsakliga intäktskällan i sista hand utgörs av deras egna så kallade ”försäljningsansträngningar”, eftersom företaget har en mycket liten detaljhandel med ett fåtal kunder. Rätten bekräftar på så sätt att Amways verkliga produkt är fejkad.

En rättegång mot Amway har således till sist äntligen gett resultat. I november 2010 fick vi vetskap om att efter åtskilliga och avsiktliga fördröjningar som Amways advokater orsakat, gav de upp och avbröt rättegången. De gick med på att ersätta motparten med över 55 miljoner dollar plus rättegångskostnader. En fond kommer att göra utbetalningarna till dem som drabbats. De delas upp i två grupper - de som varit engagerade i Amway mindre än ett år och de som stannat längre och förlorat mycket mer. Amway ska också betala ytterligare 50 miljoner dollar för ”övriga kostnader” som de förorsakat de drabbade. Sammanlagt kommer rättegången att kosta ”Amway-mobben”, som de har kallats, och deras miljardär-chefer 155 miljoner dollar.

I överenskommelsen ingår också att Amway skall stoppa sina falska påståenden i sin reklam om stora inkomster. Hittills lyser dock US federal law enforcement agents med sin frånvaro, så Amways propagandamaskin är återigen i full fart och det är ”business as usual” för dessa självutnämnda härskare.

Så vilka slutsatser kan t ex svenska myndigheter dra av detta exempel och flera andra bevis på svindleri (om de över huvud taget bryr sig)? Det frågar sig Pyramid Scheme Alert, som vittnade i rättegången. Vad kan demokratiska regeringar åberopa för skäl för att tillåta att detta gäng av USA-baserade bedragare och deras många copy-cats får fortsätta att stjäla från allmänheten?

Mer om Amway


Åter till startsidan
                                            Tillbaka

TERAPIFONDEN

FRI:s Terapifond har skapats för att bidra ekonomiskt till avhoppares eller uteslutnas rehabilitering.

VILL DU BLI ETT
STÖD?

BEHÖVER DU HJÄLP?

FECRIS

Läs om den europeiska organisationen för information och forskning om sekter. FECRIS har status som rådgivande organ och remissinstans i Europarådet och i FN:s ECOSOC

Se här!

Bild på "Manipulering pågår

Boken där 16 före detta sektmedlemmar berättar om sin tid i olika destruktiva rörelser.

Läs mer