Startsida Webbkarta Om FRI Vad är en sekt? Om olika rörelser    Kontakt/Hjälp


        Nyheter
UPPROP
Europarådets kritik
Om mardrömmar
Ny litteratur
2015 års utmärkelse

Se även Media


    Ständigt aktuellt
Se upp!
Råd till anhöriga
Yttrandefrihet
Tankefrihet
Hjälpkällan
Norsk rapport del 1
Norsk rapport del 2
Film om sekter
Globalt
Sektsjälvmord - kan det  hända här?
Sektpositiva akademiker
Oseriös utbildning
 och behandling

Notiser      Samhället

Riksdagsmotioner
SOU 1998:113
Terrordåd
Samhällets agerande
Barn i sekter
Children in cults
Ny skollag 1 aug 2010
Friskolor
Skolhälsovård
SEKTSJUKA    Mer information
Debatter/Konferenser
Utbildning/Föreläsningar
Litteratur

Bra länkar      
 Media/Arkiv

Media 2014
Media 2013

Media 2012
Media 2011
Media 2010
Media 2009
Media 2008
Media 2007
Media 2006

Arkiv

 


TERRORDÅDET I STOCKHOLM  
11 december 2010

”Orden hjärntvätt och sekt ligger nära till hands” skriver en journalist i DN när han försöker reda ut varför män som beskrivs som ”helt vanliga killar” väljer att sluta livet som självmordsbombare.

Den kopplingen gör också Anne Edelstam, styrelseledamot och FRI:s representant i FECRIS (Féderation Européenne des Centres de Recherche et d´Information sur le Sectarisme). Hon menar att detta är en typisk ”cult case”. En ung man söker en identitet som han inte får genom familjen och i sin närhet. När han lämnar hemmet och hamnar i en ny och spännande omgivning, isolerad från familjen och invanda förhållanden, fångas han upp av en grupp, där han får ”bli någon”. Han blir där ett lätt byte för indoktrinering och manipulation och kan utnyttjas av gruppen.

Det är dags för vår regering att titta närmare på sekters/terroristgruppers manipulativa verktyg för att vara bättre förberedd på flera liknande dåd.

Mitt under julhandeln kunde Sveriges första självmordsbombare spränga sig själv bland shoppande stockholmare i Stockholms centrum. Dessbättre skadades ingen allvarligt utom terroristen själv, som inte överlevde. Händelsen rubricerades som ett terroristbrott och Säpo övertog förundersökningen tillsammans med chefsåklagare Thomas Lindstrand.

Bombaren identifierades som 29-årige Taimour Abdulwahab, som kom till Sverige från Irak som tioåring. Han växte upp i Tranås, tog studenten där 2001 och var omtyckt av kamrater och lärare. Efter gymnasiet flyttade han dock till Luton i England, gifte sig där och skaffade barn. Han var nu skild och hade nyligen flyttat tillbaka till Sverige. Vänner till mannen säger att han på senare tid blivit mer och mer militant och uttryckt starka åsikter om utvecklingen i Irak och Afghanistan. Polisen har gjort husrannsakan i mannens lägenhet i Luton. Luton är ett känt tillhåll för radikala islamister och islamisk extremism och anhängare till al-Qaida rekryteras härifrån.

Sveriges EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson har i en artikel i Svenska Dagbladet kommenterat händelsen i Stockholm. Hon lovordar verksamheten för avhoppare som EXIT bedriver på Fryshuset i Stockholm, som hjälper ungdomar att lämna vitmakt-miljöer, och konstaterar samtidigt att Sverige saknar verksamheter för avhoppare från andra former av extremism. Det är glädjande att hon är medveten om detta och vi hoppas att hon snarast gör något åt saken. Barbro Westerholm med flera har ju i många år gett förslag på lösningar i sina riksdagsmotioner.

Magnus Rantorp, terroristexpert vid Försvarshögskolan, yttrar sig också i SvD. Han säger att man måste få personer ”att förstå att våld inte kan legitimeras av ideologier”, vilket är sant. Men han har hamnat fel när han tror att de instrument som Exit använder på högerextremister inte funkar på sektmedlemmar och andra extremister. Den gemensamma grunden är ju manipulationen som används för att förmå människor att agera destruktivt. Ideologin och/eller religionen är bara en yttre faktor som underlättar och motiverar destruktiva handlingar. Så snart man kan få en styrd och manipulerad människa att inse detta ligger vägen öppen för ett nytt liv. FRI har många års erfarenhet av detta.


Åter till startsidan                                            Tillbaka

TERAPIFONDEN

FRI:s Terapifond har skapats för att bidra ekonomiskt till avhoppares eller uteslutnas rehabilitering.

VILL DU BLI ETT
STÖD?

BEHÖVER DU HJÄLP?

FECRIS

Läs om den europeiska organisationen för information och forskning om sekter. FECRIS har status som rådgivande organ och remissinstans i Europarådet och i FN:s ECOSOC

Se här!

Bild på "Manipulering pågår

Boken där 16 före detta sektmedlemmar berättar om sin tid i olika destruktiva rörelser.

Läs mer